Έδωσαν 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους παραμονές εκλογών...


  Στο φως συμβάσεις υπουργείων...

Προκλητικά είναι τα ευρήματα μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε η b και τα οποία σχετίζονται με απευθείας αναθέσεις ύψους πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε συμβούλους, παραμονές των εκλογών. 

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος... datajournalists.co.uk, χρυσώνουν συμβουλευτικές εταιρείες με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εθνικούς πόρους, ενώ η έρευνα φέρνει στο φως επτά συμβάσεις εκ των οποίων οι έξι εγκρίθηκαν από υπουργεία.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε για συμβουλές σύμβαση 2,85 εκατ. ευρώ με PwC και Headway τον Δεκέμβριο 2022, το υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε σε τρεις συν μια συμβουλευτικές 56,2 εκατ. ευρώ με δυο συμβάσεις Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2023, το υπουργείο Παιδείας έδωσε 3,2 εκατ. ευρώ στην Deloitte για «συντονισμό, παρακολούθηση μελετών για την ωρίμανση του εκάστοτε έργου» και «καταγραφή των αναγκών», το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού προκήρυξε για παροχή συμβουλών διαγωνισμό 487.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023, ενώ διεξήχθη διαγωνισμός της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για συμβουλές και μελέτη περί παρακίνησης ανταμοιβών στις φυλακές αντί 340.000 ευρώ τον Ιανουάριο 2023, διαγωνισμός 496.000 ευρώ από τον ΟΔΙΠΥ του υπουργείου Υγείας τον Φεβρουάριο 2023 για… συμβουλές κι όχι για ουσιαστική ενίσχυση της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι, με την έρευνα να εξετάζει και το γιατί η οικονομική εισαγγελία ψάχνει τις σχέσεις της διακυβέρνησης Μακρόν με τις συμβουλευτικές εταιρείες, με επιτόπιες έρευνες της αστυνομίας.


 Πού πάνε τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της Data Journalists, από τότε που μπήκε στη ζωή μας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, οι συμβουλευτικές εταιρείες κατακτούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των χρηματοδοτήσεων μέσω διαγωνισμών και αναθέσεων.

Σε αυτό το πάρτι συμβάσεων από τα περισσότερα υπουργεία, παρατηρείται μια όλο και πιο έντονη δραστηριότητα τους δυο-τρεις τελευταίους μήνες. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάθε μήνα υπογράφονται συμβάσεις με μεγάλα ποσά, δίχως ωστόσο να γίνεται πάντα κατανοητό και σαφές το έργο που αναλαμβάνουν οι ξένες κι ελληνικές εταιρείες από τα υπουργεία.

Οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις των υπουργείων δεν είναι κάθε φορά κατατοπιστικές και απόλυτα συγκεκριμένες για τον λόγο που το ελληνικό δημόσιο πρέπει να δαπανά αυτά τα χρήματα για… συμβουλές.

Ναι μεν πρόκειται πλέον για μια συνηθισμένη πρακτική σε διεθνές επίπεδο, αλλά ήδη σε άλλες χώρες εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο και την επιρροή των μεγάλων συμβουλευτικών εταιρειών στην πολιτική σκηνή, όπως και κατά πόσο απαραίτητο τελικά είναι να δαπανώνται από τα δημόσια ταμεία των κρατών τόσο μεγάλα ποσά για αναθέσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα αμφιβόλου χρησιμότητας κι αποτελεσματικότητας.

Οι Data Journalists εντόπισαν ενδεικτικά επτά από τις δεκάδες παρόμοιες συμβάσεις των ελληνικών υπουργείων και τις παραθέτουν αυτούσιες. Έτσι, ο κάθε πολίτης θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με τις προκηρύξεις διαγωνισμών από τα υπουργεία, τις τελικές συμβάσεις, το έργο που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι και τα ποσά που δαπανώνται από το δημόσιο ταμείο.

Υπουργείο Παιδείας: 3,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη της… ωρίμανσης δράσεων/υποδράσεων
Στις 11 Αυγούστου 2022 το υπουργείο Παιδείας, που εκπροσωπήθηκε από την υπουργό Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε τους αναδόχους για τον ανοιχτό διαγωνισμό που είχε γίνει τον Νοέμβριο 2021.

Ανάδοχες εταιρείες ήταν η Deloitte Business, εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, με έδρα στο Μαρούσι και η European Profiles, εταιρεία μελετών και συμβούλων επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Βατάτζη. Το ποσοστό επί της σύμβασης για την Deloitte είναι 91,2% και για την European 8,8%.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται έως την 31.12.2025 και δύναται να παραταθεί και η αμοιβή ανέρχεται σε 2,6 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ στο 24% το ποσό ξεπερνάει τα 3,2 εκατ.

Όπως αναφέρεται στη σύμβαση «το Έργο του Συμβούλου Υποστήριξης έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τεχνικής, επιχειρησιακής και νομικής υποστήριξης του ΥΠΑΙΘ, είτε ως Υπουργείο Ευθύνης -Συντονιστή είτε ως Φορέα Υλοποίησης». Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ...