Η Λευκορωσία λέει ότι έχει 1,5 εκατ. στρατεύσιμους...


 ...σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου...

Η Λευκορωσία έχει έως και 1,5 εκατομμύριο στρατεύσιμους, εκτός των επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας. 

«Οι οργανωτικές δομές, εκτός... ενόπλων δυνάμεων, θα διέθεταν περίπου ως και 1,5 εκατ. ανθρώπους σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου και μετατροπής της οικονομίας σε πολεμική οικονομία», δήλωσε ο Αλεξάντρ Βόλφοβιτς, γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας. 

Πριν από λίγες ημέρες ο Αλεξάντερ Λουκασένκο διέταξε τον σχηματισμό μίας νέας δύναμης εθελοντών, έως 150.000 ατόμων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει δηλώσει πως η χώρα του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο αν δεχθεί επίθεση. 

Το Μινσκ είναι σύμμαχος της Μόσχας και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επέτρεψε στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία και να εκπαιδευθούν επίστρατοι. 

Η Λευκορωσία, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 9,3 εκατ. κατοίκων, διαθέτει επαγγελματικό στρατό με σχεδόν 48.000 μέλη. Η συνοριακή φρουρά αριθμεί σχεδόν 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών για το 2022.  

Με πληροφορίες από Reuters