Qatargate: Ξεκινά η 2η φάση της έρευνας «με νέους υπόπτους» – Ποιοι «χάνουν τον ύπνο τους»

 
Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica η έρευνα για το Qatargate μπαίνει «στην δεύτερη φάση της … με νέες έρευνες και κυρίως με νέους υπόπτους» και «είναι έτοιμο το αίτημα για άρση ασυλίας μερικών ευρωβουλευτών».

«Το Qatargate είναι μόνο η αρχή. Είναι η πρώτη κορυφή του παγόβουνου». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο ξεκινά το άρθρο, δίνοντας τον τόνο για τη συνέχεια.

Κατά τους Ιταλούς, η δεύτερη αυτή φάση μπορεί να ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα, με νέες έρευνες και άμεση αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εκφραστεί επίσημα για την υπόθεση που συγκλονίζει ανθρώπους και γραφεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο εδώ και τρεις εβδομάδες.

Η La Repubblica προσθέτει ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών. Όταν κατατεθεί επίσημα το αίτημα των δικαστών, η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα θα ανακοινώσει το θέμα στην αίθουσα και στη συνέχεια θα παραπέμψει προκαταρκτικά την εξέταση του αιτήματος στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Αυτή θα πρέπει να υιοθετήσει σύσταση προς τη Συνέλευση στην οποία θα ζητήσει την απόρριψη ή την έγκριση του αιτήματος. Σε εκείνο το σημείο -με την πρώτη ευκαιρία- η Βουλή θα ψηφίσει την εισήγηση και η απόφαση θα εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι πρόκειται, όπως φαίνεται, για δυο αιτήματα που αφορούν τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο. Προς το παρόν, σε ό,τι αφορά την Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρία Αρενά, οι έρευνες δεν φαίνεται να περνούν σε νέα φάση, με αίτημα άρσης της ασυλίας της.

Η La Repubblica προβλέπει ότι αν το όλο θέμα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να κληθεί να εκφραστεί σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων για τον Ταραμπελά και τον Κοτσολίνο, στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση.

Υπάρχει ένα απόσπασμα, στις πληροφορίες που στέλνουν οι βελγικές υπηρεσίες στον ανακριτή των Βρυξελλών, Michel Claise, το οποίο εξηγεί τέλεια τι θα μπορούσε να είναι αυτή η δεύτερη φάση του Qatargate: το πέρασμα από τους διαφθορείς στους διεφθαρμένους.