Have you been to Evros...?


 «Παράνομους μετανάστες» χαρακτήρισε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη νησίδα του Εβρου ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, παραβλέποντας ότι οι άνθρωποι αυτοί, από τη Συρία οι περισσότεροι, είχαν δηλώσει εξαρχής στις ελληνικές αρχές ότι ήθελαν να ζητήσουν άσυλο, δικαίωμα που τους αρνιόταν πεισματικά για περίπου έναν μήνα η Ελλάδα. Μάλιστα, οι... άνθρωποι αυτοί εντάχθηκαν στη διαδικασία ασύλου αμέσως μετά την πολύ καθυστερημένη διάσωσή τους, και ορισμένοι, ανάμεσά τους η οικογένεια της μικρής Μαρίας, έχουν πάρει σήμερα άσυλο.

Είπε και άλλες ανακρίβειες και αναλήθειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους 38 του Εβρου, στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για τις εγκληματικές πολιτικές της στα σύνορα.

«Και τι απεδείχθη; Οτι πρώτον αυτή η ομάδα παράνομων μεταναστών δεν ήταν ποτέ στην Ελλάδα και δεύτερον δεν υπήρχε ποτέ μικρή Μαρία. Ηταν όλο κατασκεύασμα, ήταν όλο ένα ψέμα. […] Και αυτό είναι που με εξοργίζει ακόμα περισσότερο. 

Διότι τα Μέσα του εξωτερικού, τουλάχιστον με πολλή καθυστέρηση, είχαν το θάρρος να ανακαλέσουν αυτά τα οποία έγραψαν, η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα δεν έχει ζητήσει μια συγγνώμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, παίρνοντας το θυμωμένο ύφος που είχε όταν απευθυνόταν στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκεμποργκ Μπέγκελ, αμφισβητώντας ότι η δημοσιογράφος είχε επισκεφθεί την προσφυγική δομή της Σάμου, κάτι που αποδείχτηκε ότι είχε όντως συμβεί. Εχει μείνει παροιμιώδης η φράση του πρωθυπουργού «Have you been to Samos? No, you have not been to Samos» («Εχετε πάει στη Σάμο; Οχι, δεν έχετε πάει στη Σάμο»).

Αλλά το Σάββατο ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη ήταν προβαρισμένος, το ίδιο και τα ψέματα που ξεστόμισε. Αντίθετα από ό,τι ισχυρίστηκε, οι πρόσφυγες –και όχι οι τάχα «παράνομοι μετανάστες»– είχαν πράγματι βρεθεί στην Ελλάδα, όπως διαπίστωσε και το περιοδικό Spiegel στο τελευταίο του ρεπορτάζ. Αλλωστε, η νησίδα την οποία βάφτιζαν τουρκική οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Νότης Μηταράκης αποδείχθηκε ότι είναι και ελληνική και οι πρόσφυγες είχαν αποδεδειγμένα βρεθεί στο ελληνικό της τμήμα.

● Σε πείσμα του πρωθυπουργού, ο οποίος διατεινόταν παλαιότερα στη Βουλή ότι οι πρόσφυγες τάχα εφηύραν το όνομα του μικρού κοριτσιού για να μοιάζει με το όνομα της Παναγίας, μικρή Μαρία υπήρξε. Το όνομά της είχε δηλωθεί εξαρχής στις Αρχές και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δεν αμφισβητείται.

● Αυτό που αμφισβητούν οι ελληνικές αρχές είναι ο θάνατός της, ωστόσο, όπως έγραψε και το Spiegel, τα στοιχεία δεν επαρκούν για να αποφανθεί κανείς κατηγορηματικά, από τη στιγμή που οι γονείς και άλλοι πρόσφυγες της ομάδας επιμένουν.

● Εκτός του Spiegel, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού που δεν έχουν ανακαλέσει τα ρεπορτάζ τους.

Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει και το ψέμα, στην ερώτηση της δημοσιογράφου του e-evros.gr, ότι τάχα παραδέχτηκαν πως ήταν ψέμα ο θάνατος του παιδιού «οι ΜΚΟ και το ξένο μέσο που είχε κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα» - ο διευθυντής της ΜΚΟ δεν έχει αμφισβητήσει τον θάνατο του παιδιού, αλλά μόνο ότι οι πρόσφυγες είχαν βρεθεί στην Ελλάδα, κι αυτό λανθασμένα όπως αποδείχτηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και την κατηγορία της προδοσίας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση («αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας αυτό το οποίο γίνεται»), με την ίδια ευκολία που η Ν.Δ. μιλούσε για «προδοσία» στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αγκάλιασε μόλις έγινε κυβέρνηση. Περίσσιο θράσος τότε, όπως και τώρα, από τον πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης, οι υπουργοί της οποίας χαρακτήριζαν τουρκική μια νησίδα η οποία αποδείχθηκε ότι ανήκει και στην Ελλάδα...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr