Αποκαλύψεις για το deal Μητσοτάκη-Βρετανικού Μουσείου...


 Τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής αποστολή ορισμένων μόνο... Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό καθεστώς δανεισμού επιβεβαιώνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, αποκαλύπτοντας παράλληλα τον καίριο ρόλο του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, έχει τίτλο «έπειτα από 220 χρόνια, η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα θα κριθεί σε μυστικές συνομιλίες», τις οποίες έχουν επιβεβαιώσει πλέον και οι δύο πλευρές, με τη λύση ωστόσο που φαίνεται να προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι μακριά από τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Επιπλέον, το ρεπορτάζ, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές και από τις δύο πλευρές, αναφέρει ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις γίνονται στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας και νυν προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.

«Σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων», όπως σημειώνεται επίσης στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο οποίο γίνεται αναφορά στον ρόλο του Γιώργου Γερπατρίτη: «Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο του Παρθενώνα, για να επανενωθούν με τα σπαράγματά της που βρίσκονται στην Αθήνα για 20 χρόνια. Και σύμφωνα με την πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε πως, όταν περνούσαν τα 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν επ’ αόριστον.

Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν στο Βρετανικό Μουσείο μια εκ περιτροπής συλλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, μερικά από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους New York Times, το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά ένας εκπρόσωπος του μουσείου αναγνώρισε μέσω email ότι πραγματοποιούνταν. «Αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε.

Από την ελληνική πλευρά, η πηγή είπε ότι υπάρχει μια άτυπη πρόταση και μια αντιπρόταση στο τραπέζι και οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν έχουμε ξαναδεί», γιατί και οι δύο πλευρές «διαπραγματεύονταν με καλή πίστη».

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν αναμένεται άλλη πρόοδος, παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα εντός του έτους...

New York Times