Γαλάζια προεκλογικά φλερτ με τους βασιλόφρονες...


 Στο Τατόι, ως ιδιώτης, θα ταφεί τη Δευτέρα ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της... διυπουργικής σύσκεψης. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στο Μαξίμου παραβρέθηκαν χθες οι Νικόλαος, Παύλος και Φίλιππος για τα διαδικαστικά της κηδείας του πατέρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλαβε να ενημερώσει τους τρεις γιους τού εκλιπόντος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ότι η «πολυκύμαντη διαδρομή» τού τέως βασιλιά «σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου». Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως ο Κ. Γλύξμπουργκ τήρησε «διακριτική στάση» σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τα επικριτικά διαδικτυακά σχόλια των δημοκρατικών πολιτών πυροδοτούν δε το προεκλογικό φλερτ κυβερνητικών στελεχών με βασιλόφρονες ψηφοφόρους. Οι επιθέσεις φιλίας προς το συγκεκριμένο ακροατήριο δεν προέρχονται, μάλιστα, μόνο από στελέχη της ακροδεξιάς τάσης. «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» έγραψε στην προκλητική ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα δε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, «ο τέως Βασιλιάς Κωσταντίνος άφησε τη σφραγίδα του σε μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας». Ο πρώην υπουργός υπενθυμίζει, τουλάχιστον, ότι αυτό το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά την 8η Δεκεμβρίου του 1974.

Η πτέρυγα ΛΑΟΣ της Ν.Δ. επιχείρησε πάντως να διαχειριστεί την πίεση από τα δεξιά, καθώς οι Μπογδάνος, Τζήμερος και Κρανιδιώτης, αφού επιδόθηκαν σε αντικομμουνιστικά παραληρήματα, εγκάλεσαν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ δεν θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε πως ο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εξέφρασε δε τα ειλικρινή και θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που έσπευσε να χαιρετήσει το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ «επέλεξε να πεθάνει στην πατρίδα του», ενώ έστειλε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του «τελευταίου βασιλιά της Ελλάδος».

Γεωργιάδης: Του πήραν τα σπίτια του παππού του!
Σε διαφορετική… πίστα κινήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δικαιολογώντας πλήρως τον εκλιπόντα για τη στάση του στο «οικονομικό κομμάτι». Όπως είπε στα Παραπολιτικά: «Συγγνώμη, άμα σου πάρουν τα σπίτια εσένα, δεν θα πας στο δικαστήριο;». Μάλιστα, έδωσε έμφαση και σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τον Γλύξμπουργκ.

Τασούλας: Πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας σημειώνει ότι «με τον θάνατο του άλλοτε βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνου πέφτει η αυλαία μιας μακράς ιστορικής περιόδου της πατρίδος μας, με την οποία συνδέθηκε τόσο η οικογένειά του από το 1863 έως το 1974, οπότε και δημοκρατικά επελέγη το πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος. Για όλα αυτά τον λόγο είχε και έχει προφανώς η Ιστορία, που ακριβοδίκαια οφείλει να κρίνει». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ο ίδιος πάντως ο τέως Βασιλέας Κωνσταντίνος είναι βέβαιο πως άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα που γεννήθηκε και αγάπησε έχοντας πλάι του την οικογένειά του, προς την οποία και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια»...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ