Κι άλλα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του Μπάιντεν ...


 Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ο Τζο Μπάιντεν, δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτείων, εξαιτίας της ανεύρεσης απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων σε ένα γραφείο και στην κατοικία του...

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εντόπισε αυτή την εβδομάδα έξι ακόμη διαβαθμισμένα έγγραφα στο σπίτι του στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, γνωστοποιώντας ότι αυτά κατασχέθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. 
Ο Μπομπ Μπάουερ διευκρίνισε ότι τα έγγραφα αυτά προέρχονται από δύο φάσεις της πολιτικής ζωής του 80χρονου Δημοκρατικού: από τη μακρά του καριέρα περισσότερων από τριών δεκαετιών ως γερουσιαστής του Ντέλαγουερ και από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2009 ως το 2017.

Κατά την προχθεσινή έρευνα, που διήρκησε περισσότερες από 12 ώρες σε ώρα που ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος ούτε η σύζυγός τους βρίσκονταν εκεί, οι αρχές κατέσχεσαν επίσης χειρόγραφες σημειώσεις του Μπάιντεν που χρονολογούνταν από τη θητεία του στην αντιπροεδρία.
 
Η νέα αποκάλυψη προστίθεται σε σειρά αντίστοιχων του τελευταίου διαστήματος, μετά τον εντοπισμό αρκετών διαβαθμισμένων εγγράφων σε γραφείο και στο σπίτι του Μπάιντεν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο και τον ίδιο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν τελικά θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Μέσω των δικηγόρων του, δήλωσε στις 9 Ιανουαρίου ότι απόρρητα έγγραφα είχαν εντοπιστεί ήδη από τον Νοέμβριο στο γραφείο του σε think tank στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια όμως, στις 12 Ιανουαρίου, παραδέχτηκε ότι άλλα ευαίσθητα έγγραφα εντοπίστηκαν στο σπίτι του στο Ουίλμινγκτον.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια την Πέμπτη προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης. «Ακούστε, βρήκαμε κάποια έγγραφα (…) που είχαν αποθηκευτεί σε λάθος σημείο, τα παραδώσαμε αμέσως στα Εθνικά Αρχεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης», επεσήμανε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Επίσης, υποστήριξε «δεν μετανιώνει» για το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ότι εντοπίστηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα στο γραφείο του. Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε τα διαβαθμισμένα έγγραφα από «απροσεξία» και υπογραμμίζουν ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.

Ωστόσο, βάσει νόμου του 1978 οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τα μέιλ, τις επιστολές τους και άλλα έγγραφα εργασίας στο Εθνικό Αρχείο μόλις λήξει η θητεία τους.