Ο Γενάρης των ψηφοδελτίων και η εκλογική άνοιξη...

0


 Προεκλογικός πυρετός επικρατεί πλέον για τα καλά στην πολιτική σκηνή, αν και ο ακριβής χρόνος των εκλογών του 2023 μένει ακόμη να προσδιοριστεί.

"Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι... η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά", ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τον προγραμματισμό των περιοδειών και του κυβερνητικού έργου.

Ο χρησμός του κ. Μητσοτάκη κατά την ανταλλαγή ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είχε άλλωστε αναζωπυρώσει τα εκλογικά σενάρια για τις αρχές Απριλίου με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί το Μάρτιο για να προκηρυχθούν οι εκλογές.

Η κυβερνητική διατύπωση για προσδιορισμό της κατάλληλης ημερομηνίας "από Απρίλιο και μετά" είναι όμως πολύ πιθανό να "δείχνει" Μάιο, με πιο βολική ημερομηνία τη 14η Μαΐου, ώστε οι δεύτερες εκλογές να μην πέσουν πάνω στις πανελλαδικές. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα έχουν προλάβει να "αποτυπωθούν" πολιτικά θετικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που τελικά θα γίνει από 1η Απριλίου και όχι από 1η Μαΐου. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία άλλωστε θα δοθεί έμφαση στην αύξηση των μισθών, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Ενώ στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν όλους τους πιθανούς πόρους για νέα επιδόματα μέχρι τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, καθώς όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη επισήμως το χρίσμα (δεδομένου ότι έχουν επισημοποιηθεί οι υποψηφιότητες κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών) πιέζουν για να έχουν χρόνο να πραγματοποιήσουν προεκλογικές εκστρατείες.

Από την άλλη η γαλάζια ηγεσία θέλει να επιλέξει τον χρόνο που κρίνει επικοινωνιακά και πολιτικά ως καταλληλότερο. Επίσης, στον απόηχο των σκανδάλων Πάτση και Χειμάρα, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να περάσουν εκ νέου από "κόσκινο" προς αποφυγή νέων προβλημάτων, όσο τουλάχιστον αυτό είναι δυνατόν.

Τελευταίο αναμένεται να ανακοινωθεί ως είθισται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο ο εκάστοτε αρχηγός του κόμματος αξιοποιεί τόσο για να διασφαλίσει την εκλογή στελεχών της επιλογής του, όσο και για να στείλει επικοινωνιακά και πολιτικά μηνύματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης που φέρετο να συζητούσε για το Επικρατείας, ανακοινώθηκε τελικά επισήμως την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει επίσης ανακοινωθεί ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α Αθηνών, με στόχο να φέρει ψήφους και πέραν των παραδοσιακών κομματικών πλαισίων.

Βικυ Σαμαρα 

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)