Γιατί ο Τσίπρας κατέθεσε τώρα τη μομφή...


 Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το ρίσκο η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης να μετατραπεί από τη ΝΔ όχι σε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε... συζήτηση για τσάντες Καλογρίτσα και προστατευόμενους μάρτυρες.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν απο την αρχή να  φέρει ενώπιον των πολιτών ως απολογούμενο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα πλέον αυτό θα γίνει και με αποδείξεις για 6 ακόμη κορυφαία πρόσωπα. Οι συμψηφισμοί θα επιστρέφονται από την Κουμουνδούρου ως ομολογία ενοχής της κυβέρνησης.

Η αγωνία της κυβέρνησης να συσπειρώσει την ΚΟ φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Τα αρχαία ελληνικά από τον υπερ αδυνάτου λόγο του Λυσία δεν ήταν αρκετά για να ενεργοποιήσουν τα κομματικά αντανακλαστικά. Το ρόλο του συγκεντρωσιάρχη και του εμψυχωτή της ΚΟ της ΝΔ στην ολομέλεια ανέλαβε ο πάντα πρόθυμος υπουργός Ανάπτυξης χωρίς όμως να θίξει τίποτα από το βασικό ζητούμενο της μομφής που απεύθυνε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμψηφισμοί με τα όσα εκτυλίσσονται στο ειδικό δικαστήριο και τις εκ των υστέρων ανακαλύψεις περι χρημάτων σε τσάντες και φακέλους δεν έχουν άλλο στόχο πέρα από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την πριμοδότηση της λογικής «όλοι ίδιοι είναι» εκτιμούν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή η τακτική αυτή με την παράλληλη σκανδαλολογιά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκεται από την κυβέρνηση να πουλήσει μια έστω επίφαση στην πλειοψηφία για επίκληση του κομματικού πατριωτισμού ως αντίσταση μπροστά στο μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Σκάνδαλο ΝΔ
Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να θέσει ενώπιον των ευθυνών της σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ για μια υπόθεση που δοκιμάζει τα όρια της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι 156 βουλευτές της πλειοψηφίας εκτιμάται από την αξιωματική αντιπολίτευση θα βρίσκονταν σε ακόμη πιο δυσμενή θέση να στηρίξουν την κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός μετέτρεπε τη μομφή της αντιπολίτευσης σε ψήφο εμπιστοσύνης πάντα για το θέμα των υποκλοπών.

Ωστόσο δεν αποκλείουν ο κ. Μητσοτάκης να φοβήθηκε και τις διαρροές σε τέτοια περίπτωση για το μείζον αυτό σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή του όπως σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Τσίπρας από σκάνδαλο Μητσοτάκη θα μετατραπεί σε σκάνδαλο ΝΔ με ευθύνη και των 156 βουλευτών.

Από την Κουμουνδούρου βάζουν στο κάδρο και τους δυο πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά, που έχουν παρέμβει για το ζήτημα με την κυβέρνηση να μην κάνει απολύτως τίποτα για να πέσει αυτό το άπλετο φως που ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια.

Προφανώς και η καταψήφιση από την πλειοψηφία της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ωστόσο και σε αυτή τη περίπτωση η απομόνωση εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δεν θα βρει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές να ανέβουν στο βήμα της ολομέλειας και να μην έχουν κανένα έρεισμα για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση στο ζήτημα της ΕΥΠ.

Συμψηφισμοί
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται και για τα όσα όψιμα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας στις δυο υποθέσεις των ειδικών δικαστηρίων για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Novartis.

Από την Κουμουνδούρου μιλούν πλέον ευθέως για ξαναζεσταμένη σούπα της ΝΔ σε υποθέσεις με βαριά την υπογραφή της ΝΔ και της κυβέρνησης και ιδιαίτερα ως προς την αναμόχλευσή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαστρέβλωση της παρότρυνσης της εισαγγελέως του ειδικού δικαστηρίου προς τους καταγγεέλοντες να παέ τα στοχιεία του στην εισαγγελία πρωτοδικών και όχι η με ευθύνη της μεταβίβαση σε άλλο δικαστήριο των καταγγελιών. Μάλιστα το γαϊτανάκι παραπληροφόρησης που στήθηκε για δεύτερη φορά ενόχλησε την εισαγγελέα που έσπευσε να εκφράσει αυτή την ενόχληση και δημοσίως...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr