Έθεσαν εκτός τον Ταραμπέλα οι Σοσιαλδημοκράτες...


 ...αφού τον «έκαψε» ο Παντσέρι...

Εκτός κόμματος έθεσε με όμοφωνη απόφαση η Ομάδα Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate.

Σε... ανακοίνωση του S&D αναφέρεται ότι «η Ομάδα S&D αποφάσισε ομόφωνα να αποκλείσει τον Μαρκ Ταραμπέλα ως μέλος, σύμφωνα με το Άρθρο 2.6 του Κανονισμού μας. Ο Αντρέα Κοτσολίνο είχε προηγουμένως θέσει εαυτόν εκτός

Έτσι, για όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, και τα δύο μέλη θα μετακινηθούν στους Μη Εγγεγραμμένους».
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ είχε ζητήσει, την Τρίτη, την αποχώρηση των δύο βουλευτών, παράλληλα με το αίτημα για άρση της ασυλίας τους. Και αυτό έχοντας τη γνώμη ότι αυτη η κατάσταση απαιτούσε περισσότερα από την απλή αναστολή που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο, σημειώνει σχετικά η Soir. 

Η ενοχοποιητική κατάθεση Παντσέρι

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ενοχοποιητική κατάθεση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που άρχισε να «κελαηδάει» μετά τη συμφωνία με τις βελγικές αρχές για να πέσει στα «μαλακά». 

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής κατηγορείται ότι έλαβε συνολικά μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ προκειμένου να μιλήσει θετικά για το Κατάρ.

«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Τα παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης του ο Παντσέρι, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Τι απαντά ο Ταραμπέλα

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Παντσέρι ο Μαρκ Ταραμπέλα δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL: «Αισθάνομαι ήρεμος, αλλά καταλαβαίνετε ότι σήμερα έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από τότε που με ερεύνησαν (σ.σ. οι αρχές). Περιμένω να με ακούσουν οι ανακριτές. Περιμένω να με καλέσουν. Και θα μοιραστώ πρώτα με αυτούς ότι έχω να πω για αυτή την έρευνα».

Στην ερώτηση που του έκανε δημοσιογράφος «τι λέτε για όσα ισχυρίζεται ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ότι σας έχει δώσει περισσότερα από 120.000 ευρώ σε μετρητά», ο Ταραμπέλα αρνήθηκε να δώσει ευθεία απάντηση και είπε: «Δεν σας μιλάω απευθείας σήμερα γιατί περιμένω πρώτα να μιλήσω στους ανακριτές. Θα μιλήσω αργότερα πολύ πιο ανοιχτά στον Τύπο».

Την περασμένη εβδομάδα ο Ταραμπέλα υπέβαλε την παραίτησή του από μέλος και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, γνωστής ως DARP.

Σε φυλακή του Μιλάνου η λογίστρια του Παντσέρι 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στη δικαστική έρευνα, έγινε γνωστό ότι η Ιταλίδα φοροτεχνικός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι  συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στο Μιλάνο, μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι Βέλγοι εισαγγελείς για τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.

Η Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι βρίσκεται στις φυλακές Σαν Βιτόρε του Μιλάνου και τις επόμενες ημέρες, η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για έκδοσή της στις Βρυξέλλες.

Τις περασμένες ημέρες, η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στο γραφείο της φοροτεχνικού. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η Μπελίνι ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο.