«Μαύρη τρύπα»...


 Στα ύψη έχει εκτινάξει το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αποτέλεσμα να... μένει χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων το 70% των αναγκών του υπουργείου μέχρι το 2029 και η κυβέρνηση να προσπαθεί να μπαλώσει όπως όπως τις δυσθεώρητες τρύπες, μεταφέροντας κονδύλια από άλλα ταμεία, προτείνοντας χρηματοδότηση για ειδικές δράσεις ή ζητώντας έκτακτα κονδύλια σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει εύλογα ότι έχει παρέλθει η εποχή των έκτακτων αναγκών στο προσφυγικό.

Το υπουργείο αναγκάζεται να καταφύγει τώρα σε λύσεις για τις οποίες κατηγορούσε μετά βδελυγμίας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο είχε να καλύψει πραγματικά έκτακτες ανάγκες και πολλαπλάσιο αριθμό προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες στην εκδήλωση του υπουργείου στο Ζάππειο παρουσία του πρωθυπουργού ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, η διαχειριστική αρχή του υπουργείου πέτυχε να εγκριθούν προγράμματα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Εσωτερικών Υποθέσεων για το 2021-2027 (το πρόγραμμα έχει δυνατότητα παράτασης άλλα δύο έτη, μέχρι το 2029).

«Ομως, σε μια χώρα στην οποία οι ανάγκες για χρηματοδότηση αγγίζουν τα 8 δισ. η κάλυψη των 2 εξ αυτών είναι μεν σημαντική αλλά από μόνη της δεν απαντά σε όλες τις ανάγκες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Με την έγκρισή τους καλύψαμε περίπου το 30% των συνολικών μας αναγκών μέχρι το 2029 και ήδη επεξεργαζόμαστε από κοινού με τη διαχειριστική αρχή σενάρια για το πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες ανάγκες», συμπλήρωσε.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (το ένα από τα τρία Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων – τα άλλα δύο είναι το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων) «μπορεί για παράδειγμα να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για ένα μικρό διάστημα στην αρχή και όχι για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου».

Σημείωσε με νόημα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και οι φορείς υλοποίησης «έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις την περίοδο αυτή» και απέδωσε το υψηλό κόστος «στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα του Ταμείου αυτού την πλήρη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών», αν και η μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, το 1,4 δισ. από τα 2, πηγαίνει αποκλειστικά σε προγράμματα και μέσα φύλαξης των συνόρων. Προϊδέασε έτσι για σοβαρές περικοπές σε βασικούς τομείς της διαχείρισης του προσφυγικού με τεράστιο αντίκτυπο στο κράτος δικαίου που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρή υπονόμευση, στις ήδη υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης και στα δικαιώματα των προσφύγων που και σήμερα παραβιάζονται.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι μετά τη λήξη του χρηματοδοτικού προγράμματος 2014-2020 στο τέλος του έτους, που αναμένεται να λήξει με ολοκληρωμένο το 99% των πληρωμών των προγραμμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να κληροδοτήσει στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ευρωπαϊκά ταμεία στο προσφυγικό και τεράστια προβλήματα διαχείρισης, όπως άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά είχε παραδώσει μηδενικούς ευρωπαϊκούς πόρους και μηδενικές δομές υποδοχής προσφύγων.

Πανηγυρισμοί
Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, όπως προδιαγράφεται, ο πρωθυπουργός επέλεξε χτες να πανηγυρίσει για τη συμπλήρωση τριών ετών από την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και για το «επίτευγμα», όπως το χαρακτήρισε, της προσφυγικής πολιτικής, την οποία συμπεριέλαβε στην πρώτη γραμμή των αλλαγών που έχει επιφέρει η κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα τις αποτροπές προσφύγων, στην πραγματικότητα τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις. «Μετατρέψαμε το άγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για αποτροπή περίπου 250.000 «παράνομων εισόδων» στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορα, στη μείωση των προσφύγων από 92.000 το 2019 σε λιγότερο από 15.000 «που βρίσκονται πια όλοι σε κλειστές ελεγχόμενες δομές», στη μείωση των δομών από 121 σε 33, όπως και στην κατάργηση του επιτυχημένου προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα «τα οποία στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών μας».

Δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, λέγοντας ότι με την εγγραφή ορισμένων οργανώσεων στο μητρώο του υπουργείου και με την απόρριψη άλλων «ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι», παραβλέποντας τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταχρηστικές και δυσανάλογες προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο.

Επανέλαβε τα γνωστά για «ανθελληνική πλεκτάνη» και «χυδαία fake news» στην περίπτωση των 38 εγκλωβισμένων προσφύγων του Εβρου και τον καταγγελλόμενο θάνατο του μικρού κοριτσιού και ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση «η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αντιπαραβάλλοντάς την στην πραγματικότητα με το δικαίωμα των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο και προστασία στη χώρα μας.

«Οσο αποτρέπονται οι ροές, τόσο λιγότεροι άνθρωποι στατιστικά θα βρίσκονται στη θάλασσα. Αρα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι να χάνουν τελικά τη ζωή τους», είπε, παραβλέποντας ότι αναλογικά με τον αριθμό των προσφύγων που πέρασαν στην Ελλάδα την περίοδο 2015 – 2019, το ποσοστό θανάτων σε ναυάγια προσφύγων και σε καταγγελλόμενες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ή αποτροπής είναι πολλαπλάσιο σήμερα.

Τέλος, μίλησε για ένα «αποτελεσματικό υπουργείο» που αντικατέστησε «το διοικητικό χάος που επικρατούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019», ξεχνώντας ότι το υπουργείο βαρύνεται με διορισμούς δεκάδων μετακλητών υπαλλήλων, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις που προορίζονται για δημοσίους υπαλλήλους, αποτελώντας έτσι το ιδεώδες παράδειγμα του γαλάζιου κράτους των ημέτερων. Οσο για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου, μιλά από μόνο του το υπέρογκο κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού και η αδυναμία εξεύρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες μας», επανέλαβε το κεντρικό σύνθημα «εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική» και αναφέρθηκε στον περιορισμό των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας ότι οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν το 5% των αφίξεων στην Ε.Ε.

«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού». «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει», είπε. Ποια ακριβώς προετοιμασία έχει κάνει το δείχνει η απελπιστική κατάσταση με την προσπάθεια εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για στοιχειώδεις πλευρές της διαχείρισης του προσφυγικού...

Δημήτρης Αγγελίδης

Η Εφημερίδα των Συντακτών