Συναγερμός...

0

 
Να μην χάσουν το στοίχημα των πρώτων εκλογών επιχειρούν με κάθε τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όσο οι μέρες... περνούν, τόσο καθίσταται σαφές ότι η προαναγγελία του πρωθυπουργού πως θα προκαλέσει δεύτερες εκλογές μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του.

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κάλπη της απλής αναλογικής αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα, που μπορούν να φέρουν το κυβερνών κόμμα αντιμέτωπο με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις: πρώτον, οι Έλληνες έχουμε…

πολλά χρόνια να ψηφίσουμε, αφού το 2019 ολοκληρώθηκαν όλοι οι εκλογικοί κύκλοι -αυτοδιοικητικός, Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές. Δεύτερον, όσο ο πρωθυπουργός ενισχύει το αφήγημα περί «αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές», τόσο καθιστά τις πρώτες κάλπες… «πρόβα τζενεράλε» και αφυδατώνει τα σκληρά εκβιαστικά διλήμματα που θα ήθελε να θέσει στους ψηφοφόρους: με άλλα λόγια, ένας απογοητευμένος που, υπό το κράτος του εκβιαστικού διλήμματος «να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ» θα ψήφιζε πάλι ΝΔ, έχει το «ελεύθερο» τώρα να… προβεί σε πειραματισμούς και να «στείλει μήνυμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βαρύ» προηγούμενο

Όμως, αυτό μπορεί να «κοστίσει» στην ΝΔ τόσο σε επίπεδο αποχής, όσο όμως και σε επίπεδο ποσοστών και εντυπώσεων. Με άλλα λόγια, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τερματίσει μεν πρώτος αλλά με ένα προβάδισμα της τάξης των 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων, τότε είναι αυτονόητο πως στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές χάνει εντελώς το προφίλ του «φαβορί». Επίσης, αν η ΝΔ τερματίσει με ένα ποσοστό πολύ μακριά από το 37-38% που «δίνει» αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ως εκείνος ο ηγέτης που δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στις επαναληπτικές εκλογές. Σε απλά ελληνικά, οι πρώτες κάλπες, αν πάνε άσχημα για τη ΝΔ, μπορεί να μετατρέψουν τις επαναληπτικές εκλογές σε θρίλερ και σε ντέρμπι με δύο ισάξιους αντιπάλους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Ο φόβος της Τουρκίας

Πάντως, έχει τη δική του σημασία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη να «αποδραματοποιήσει» τις δεύτερες εκλογές, καθώς στα σκαριά είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση που σκέφτεται να ρίξει στον πολιτικό στίβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ακριβώς λόγω της τεταμένης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά και των διαρκών απειλών που εκπέμπονται με ευθύ τρόπο από την Άγκυρα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προτείνει το Μαξίμου στα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεχθούν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι νυν υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα και κατά την διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης...

matrix24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)