Γλυπτά Παρθενώνα: Τα προεκλογικά κόλπα της κυβέρνησης...

0


 ...δίνουν "πάσα" στο Βρετανικό Μουσείο...

Τις τελευταίες ημέρες πολλά είναι τα διθυραμβικά δημοσιεύματα που διατυμπανίζουν πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέφουν στη χώρα μας! Ελάχιστοι ωστόσο είναι εκείνοι που διαβάζουν προσεκτικά, και δεν αναπαράγουν απλώς, τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα αυτά. Λίγοι είναι εκείνοι που εμμένουν στις λεπτομέρειες αυτής της υποτιθέμενης λαμπρής συμφωνίας, η οποία θα φέρει πίσω την πολυπόθητη πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το έχουμε... ξαναπεί άλλωστε, ότι η διεκδίκησή τους μετρά ήδη μισό αιώνα και πως έχει εγγραφεί στο συνειδητό των Ελλήνων πολιτών ως η “μάχη των μαχών”. Και σίγουρα η επιστροφή τους αποτελεί το τέλειο προεκλογικό όπλο των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Το NEWS 24/7 επέλεξε να κρατήσει μια πιο ψύχραιμη στάση απέναντι σε όλους αυτούς τους πανηγυρισμούς και προτίμησε να μιλήσει με επιφανείς ειδικούς, ακόμη και με την Πρόεδρο της εξαιρετικά ενεργής Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και σπουδαία ηθοποιό, Ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν (Dame Janet Suzman), προκειμένου να εξάγει ένα συμπέρασμα ρεαλιστικό.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα δημοσιεύματα - όπως το πιο πρόσφατο της εφημερίδας Times - θα δει πως τίποτα νέο δεν κομίζουν οι δηλώσεις των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, όπως μεταφέρονται από αμερικάνικα και βρετανικά ΜΜΕ, εδώ και δύο μέρες. Είναι, λέει, έτοιμοι να υπογράψουν μια "συμφωνία 'δανεισμού κάποιων τεμαχίων' των γλυπτών, με τα κατάλληλα 'ανταλλάγματα' ομήρους δηλαδή, ώστε να είναι σίγουροι ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν στο Λονδίνο. Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την κυριότητα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο".

Μα αυτή ακριβώς δεν είναι η θέση του Βρετανικού Μουσείου από όταν ξεκίνησε η ελληνική διεκδίκηση από την Μελίνα Μερκούρη;

Την ώρα που πυκνώνουν τα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα για μια "συμφωνία" για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την οποία το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει διαψεύσει, το NEWS 24/7 δημοσιεύσει τη δήλωση-έκκληση της Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινας Κουτσούμπα να πάψουν να αναπαράγονται από τα ελληνικά ΜΜΕ τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για την υπόθεση.


"Σταματήστε να αναπαράγετε τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου"

Η κ. Κουτσούμπα αναφέρει στη δήλωση έκκλησή της: "Προφανώς το θέμα της επανένωσης του κορυφαίου μνημείου μάς απασχολεί -και πρέπει να μας απασχολεί- όλους και όλες, επιστήμονες και πολίτες. Το να αναπαράγουμε όμως -και μάλιστα με ιαχές- την προπαγάνδα του Βρετανικού Μουσείου, δεν μας κάνει αρωγούς στην διεκδίκηση των γλυπτών. Αντιθέτως, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών βλάπτουν σοβαρά την ελληνική διεκδίκηση.

Σταματήστε να αναπαράγετε τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου. Τίποτα το νέο δεν κομίζουν οι δηλώσεις ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, όπως μεταφέρονται από αμερικάνικα και βρετανικά ΜΜΕ εδώ και δύο μέρες. Είναι, λέει, έτοιμοι να υπογράψουν μια συμφωνία "δανεισμού κάποιων τεμαχίων" των γλυπτών, με τα κατάλληλα "ανταλλάγματα" -ομήρους δηλαδή, ώστε να είναι σίγουροι ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν στο Λονδίνο- στο βαθμό που η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την κυριότητα των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Μα αυτή είναι η θέση του Βρετανικού Μουσείου από όταν ξεκίνησε η ελληνική διεκδίκηση από την Μελίνα Μερκούρη!

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου όλα αυτά τα χρόνια είναι πανομοιότυπη: "τα γλυπτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο, μας ανήκουν, αν θέλει η Ελλάδα μπορούμε να της τα δανείζουμε για περιοδικές εκθέσεις και να γυρνάνε πίσω στο Λονδίνο, αρκεί να αποδεχτεί η Ελλάδα ότι η ιδιοκτησία των γλυπτών ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο". Άλλωστε, το Βρετανικό Μουσείο μόνο για περιοδικό δανεισμό μπορεί να συζητήσει –όπως έκανε και με το Μουσείο Ερμιτάζ το 2014, όταν δάνεισε για ολιγόμηνη έκθεση στο ρωσικό μουσείο τη μορφή του Ιλισού από το αέτωμα του Παρθενώνα. Για την οριστική επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα χρειάζεται και η πολιτική βούληση της Βρετανικής κυβέρνησης, ώστε να αλλάξει ο σχετικός νόμος (British Act) ή να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του Charities’ Act για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το ίδιο ακριβώς λέει και σήμερα το Βρετανικό Μουσείο: ότι είναι διατεθειμένο να μας δανείσει κάποια κομμάτια από τα γλυπτά, κι αν θέλουμε, αυτό μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2023 –το "προεκλογικό τυρί" για να χάψουμε και τη φάκα! Πολύ σωστά ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης μίλησε για "προβοκατόρικο δημοσίευμα" (δήλωση στην ΕφΣυν), ενώ πηγές του ΥΠΠΟΑ το διέψευσαν.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο της Γεωργίας Οικονόμου, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)