Βραζιλία: Σε αποσύνθεση το προεδρικό μέγαρο μετά τον Μπολσονάρο...


 Λείπουν έργα τέχνης, σκισμένοι οι καναπέδες...

Σε κακή κατάσταση φαίνεται πως άφησε το προεδρικό μέγαρο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου σύμφωνα με ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου GloboNews. Το διατηρητέο κτίριο του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer του 1950, φαίνεται πως έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ακροδεξιό πρόεδρο κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της εξουσίας του...

Μια από τις κορυφαίες πολιτικές ανταποκρίτριες του δικτύου, η Natuza Nery, ξεναγήθηκε στο Palácio da Alvorada (Παλάτι της Αυγής) την Πέμπτη με τη νέα πρώτη κυρία της Βραζιλίας, Rosângela Lula da Silva, και δεν εντυπωσιάστηκε από όσα είδε, όπως αναφέρει ο Guardian.

"Η συνολική κατάσταση του κτιρίου, το οποίο είναι το πιο εμβληματικό της Μπραζίλια ... δεν είναι καλή ... και θα χρειαστούν πολλές επισκευές", ανέφερε η Nery, στην οποία έδειξαν σκισμένα χαλιά και καναπέδες, οροφές που στάζουν, σπασμένα παράθυρα και σανίδες, καθώς και έργα τέχνης που έχουν υποστεί ζημιές από τον ήλιο.

Οι φωτογραφίες του υποβαθμισμένου παλατιού έμοιαζαν περισσότερο με εικόνες ερειπωμένης φοιτητικής κατοικίας παρά με διατηρητέο κτίριο που σχεδιάστηκε από έναν από τους πιο διάσημους μοντερνιστές αρχιτέκτονες στον κόσμο.

Όπως είπε, αρκετά έργα τέχνης είχαν εξαφανιστεί εντελώς από το μέγαρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1958, δύο χρόνια πριν από τα εγκαίνια της πρωτεύουσας της Βραζιλίας από τον τότε πρόεδρο, Ζουσελίνο Κουμπιτσέκ.

Η πρώτη κυρία, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως Τζάντζα, δήλωσε ότι ένιωσε "απογοητευμένη" και "συγκλονισμένη" από την κατάσταση του μεγάρου. Ακόμα και ένας βραζιλιάνικος κάκτος που είχε φυτέψει ο σύζυγός της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του το 2003-2010, φέρεται να είχε αφαιρεθεί. Ο Μπολσονάρου άφησε ένα στυλό μίας χρήσης -ένα από τα σύμβολα της λαϊκιστικής κυβέρνησής του- σε ένα από τα γραφεία του παλατιού.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος εγκατέλειψε τη Μπραζίλια την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα την περασμένη Κυριακή, φαίνεται απίθανο να επιστρέψει σύντομα. Βρίσκεται στη Φλόριντα και φέρεται να φοβάται ενδεχόμενη δίωξή του για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιεπιστημονικής του αντίδρασης στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε σε θάνατο σχεδόν 700.000 ανθρώπους.

Δημοσίευμα του βραζιλιάνικου περιοδικού Istoé αυτή την εβδομάδα υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος πίεζε την ιταλική κυβέρνηση να χορηγήσει την υπηκοότητα στην οικογένειά του και ήλπιζε να μετακομίσει εκεί μετά από ένα διάστημα στις ΗΠΑ για να αποφύγει τη φυλακή. Ο Μπολσονάρου φέρεται να πίστευε ότι οι βραζιλιάνικες αρχές δε θα μπορούσαν να τον εκδώσουν από την ευρωπαϊκή χώρα, από όπου ο προπάππους του Βιτόριο Μπολσονάρου μετανάστευσε στα τέλη του 19ου αιώνα.