Ισραήλ: Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας παρουσίασε η κυβέρνηση Νετανιάχου


 Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, στην οποία περιλαμβάνεται η σύσταση μιας νέας επιτροπής που θα εξετάζει τις υποψηφιότητες αλλά και η δυνατότητα του κοινοβουλίου να ανατρέπει τις αποφάσεις.

Η ανακοίνωση, την οποία έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν, ήταν αναμενόμενη, μετά τη νίκη των εθνικιστικών-θρησκευτικών κομμάτων που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Πιστεύεται ωστόσο ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση στην Κνεσέτ ενώ δεν αποκλείεται να εκφραστούν από το εξωτερικό ερωτηματικά για την υγεία της δημοκρατίας στο Ισραήλ.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε ο Λέβιν. «Άνθρωποι τους οποίους δεν ψηφίσαμε αποφασίζουν για εμάς. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ είπε ότι θα αγωνιστεί για να μην περάσουν οι μεταρρυθμίσεις και «θα τις ακυρώσει όταν επιστρέψει στην εξουσία»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ