Στο στόχαστρο ξανά...


 Αντα Ψαρρά

Από δικαστικό «παράθυρο» και αφού είχε κλείσει αμετάκλητα η «πόρτα» ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Θόδωρος... Σακελλαρόπουλος επιθυμεί να βάλει εκ νέου στο στόχαστρο την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αλλά και τους δύο πρώην επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη που επίσης, όπως και όλοι οι φερόμενοι «σκευωροί», έχουν απαλλαγεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για οτιδήποτε σχετίζεται με δήθεν σκοπιμότητες ή παραλείψεις στις έρευνες για τη Novartis.

Ο κ. Σακελλαρόπουλος προτείνει να κατηγορηθούν ξανά και να δικαστούν η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης για 3 πλημμελήματα (ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση προσωπικών δεδομένων) που σχετίζονται με τη «σκευωρία» Novartis.

Η εισαγγελική πρόταση ήρθε την ίδια ώρα που η Ελ. Τουλουπάκη και ο Δ. Παπαγγελόπουλος δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο με άσχετες ως προς τη «σκευωρία» κατηγορίες, ενώ κανένας μάρτυρας δεν παρουσίασε το παραμικρό απτό στοιχείο εναντίον τους. Οι συνήγοροι της Ελ. Τουλουπάκη υπέβαλαν άμεσα αιτήσεις ακυρότητας για τη νέα εισαγγελική πρόταση που παραβιάζει το άρθρο 4 της ΕΣΔΑ (ν.1705/87), το οποίο ορίζει ότι κανένας δεν μπορεί να δικάζεται ή να τιμωρείται δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, αλλά και για παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ).

Ο συγκεκριμενος εισαγγελέας του Πειραιά, παρά το γεγονός ότι όλοι έχουν απαλλαγεί για την υπόθεση, επικαλείται το παραπεμπτικό σκεπτικό του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Ζαχαρή, σύμφωνα με το οποίο θεωρήθηκε ως νέο στοιχείο η τελευταία ένορκη κατάθεση τον Μάρτιο του 2022 του Νικολάου Μανιαδάκη και ζήτησε στη συνέχεια την ανάσυρση της υπόθεσης για τους Ντζούρα και Μανώλη. Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρόπουλο, «λόγω συναφείας παραπέμφθηκε [η δικογραφία] και για την Ελένη Τουλουπάκη από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές του Πρωτοδικείου Αθηνών στις αντίστοιχες του Πρωτοδικείου Πειραιώς».

Ο κ. Σακελλαρόπουλος ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη οι Τουλουπάκη - Ντζούρας - Μανώλης για την ίδια υπόθεση για την οποία έχουν αμετάκλητα απαλλαγεί, κρίνοντας ως αβάσιμες τις ενστάσεις ακυρότητας της προδικασίας. Θεωρεί ότι δεν παραβιάστηκε το δεδικασμένο του Αρείου Πάγου διότι αφορά άλλες πράξεις! Το εάν θα παραπεμφθούν εκ νέου σε δίκη η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς θα το κρίνει τώρα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά (πηγή: ρεπορτάζ Μ. Μπενέα, ieidiseis.gr)

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ του «Documento» ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη, δήλωσε ότι «κάποιοι κύκλοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι με αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου οι τρεις εισαγγελείς έχουν απαλλαγεί για όλα όσα ψευδή και συκοφαντικά έχει καταθέσει ο Ν. Μανιαδάκης σε βάρος τους για δήθεν διαρροές στοιχείων από τη δικογραφία».

Ο κ. Μαντζουράνης θεωρεί τη δίωξη που ασκήθηκε όχι απλώς ολοφάνερη δικαστική πλάνη, αλλά βάναυση παραβίαση του δεδικασμένου. Ο επίσης συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη, Ευάγγελος Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο «για εμμονή και ένδειξη αυταρχισμού σε θεσμικούς παράγοντες που τόλμησαν να τα βάλουν με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο».

Δήλωση στην «Εφ.Συν.» έκανε και ο τρίτος συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης: «Ολα αυτά έχουν κριθεί από το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο και έρχεται τώρα ο εισαγγελέας και προτείνει να παραπεμφθούν στο δικαστήριο για θέματα που έχουν κριθεί. Θεωρώ ότι θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο και να μη γίνει δεκτή αυτή η εισαγγελική πρόταση.

«Υπερβολική δίωξη»
»Θεωρώ υπερβολική την ποινική δίωξη όπως και ότι παραβιάζει την αρχή NE BIS IN IDEM, δεδομένου ότι ήδη έχει κριθεί αυτή η υπόθεση επί των ιδίων πραγματικών περιστατικών και για την Ελ. Τουλουπάκη αλλά και για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς που έχουν απαλλαγεί. Εχει κριθεί επίσης και η αξιοπιστία του μηνυτή τους».

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι την ίδια ημέρα που η Ελένη Τουλουπάκη (29.12.2022) παρέλαβε το έγγραφο για τη νέα δικαστική της περιπέτεια στο ιστολόγιο dikastiko.gr υπήρχε εντελώς συμπτωματικά προβολή του εισαγγελέα κ. Σακελλαρόπουλου και των απόψεών του σχετικά με τη γνωστή επίθεση με βιτριόλι. Ο ίδιος κατέληγε στο ότι οι επιθέσεις με καυστικά υγρά συνιστούν περιπτώσεις βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι απόπειρας ανθρωποκτονίας και δεν μπορεί εκτός από το θύμα να παραμορφώνεται και το έγκλημα! Ισχύει άραγε αυτό για όλων των ειδών τις παραμορφώσεις;..

Η Εφημερίδα των Συντακτών