Νωρίτερα και μεγαλύτερη η αύξηση του κατώτατου μισθού - Το κυβερνητικό σχέδιο


 Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού, προκειμένου Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στο νέο αυξημένο ποσό του που θα ισχύσει νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Απριλίου 2023.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή να γίνει η αύξηση του κατώτερου μισθού ένα μήνα νωρίτερα, δεν έχει σχέση με τις εκλογές. «Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει ένα μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος (που εργάζεται με τον κατώτατο) στον τουριστικό κλάδο».

«Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023», ήταν το σημερινό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου για το θέμα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε, είναι «μια σύνθετη άσκηση, λαμβάνει υπ' όψιν της την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, φυσικά τις αντοχές των επιχειρήσεων. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεπώς μια υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, αύξηση της ανεργίας δηλαδή».

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων, είναι πως η αγορά μπορεί να «αντέξει» μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού, που αφορά περί τους 650.000 εργαζόμενους.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ακόμη και διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για την επόμενη διετία, ενώ ακόμη και οι μικρομεσαίοι που είχαν να διαχειριστούν έναν δύσκολο χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται πως μπορούν να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους από την άνοιξη και μετά που εκκινεί η τουριστική σεζόν.