«Η επιβίωση των πλουσιοτέρων»...

 
Τα εταιρικά κέρδη οδηγούν την ανθρωπότητα σε κρίση...

Έναν κόσμο που ζει σε «μια άνευ προηγουμένου στιγμή πολλαπλών κρίσεων», περιγράφει στη νέα της έκθεση για την ανισότητα στον πλανήτη η οργάνωση Oxfam, τονίζοντας πως σε αυτές τις πολλαπλές κρίσεις υπάρχουν νικητές και υπεύθυνοι: οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη.

«Δεκάδες εκατομμύρια... περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα. Εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι αντιμετωπίζουν απίστευτες αυξήσεις στο κόστος βασικών αγαθών ή θέρμανσης των σπιτιών τους. Η κλιματική κατάρρευση ακρωτηριάζει τις οικονομίες και οι ξηρασίες, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες αναγκάζουν ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους. Εκατομμύρια κλονίζονται ακόμα από τη συνεχιζόμενη επίδραση της COVID-19 που έχει ήδη σκοτώσει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Η φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια». Έτσι περιγράφει την κατάσταση στον πλανήτη η νέα έκθεση της οργάνωσης Oxfam, με τίτλο «Επιβίωση των Πλουσιοτέρων: Πώς πρέπει να φορολογήσουμε τους υπερ-πλούσιους τώρα για να καταπολεμήσουμε την ανισότητα».

Σημαντικά, όπως τονίζει η έκθεση, η καταστροφική αυτή παγκόσμια «πολυκρίση», όπως την ονομάζει, έχει νικητές: τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που αύξησαν τρομακτικά τον πλούτο τους τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζοντας και εντείνοντας την τάση υπερσυσσώρευσης που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές δεκαετίες.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, η Oxfam συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Από το 2020, το πλουσιότερο 1 τοις εκατό έχει λάβει σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου του νέου πλούτου — σχεδόν διπλάσια χρήματα από ό,τι το υπόλοιπο 99% του ανθρώπινου πληθυσμού.
Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξάνονται κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται γρηγορότερα από τους μισθούς τουλάχιστον 1,7 δισ. εργαζόμενων, περισσότερων από τον πληθυσμό της Ινδίας.
Οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022, πληρώνοντας 257 εκατ. δολάρια στους πλούσιους μετόχους τους, ενώ πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι κοιμήθηκαν πεινασμένοι.
Μόλις 4 σεντ από κάθε ένα δολάριο φορολογικών εσόδων προέρχονται από φόρους στον πλούτο, και οι μισοί από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη ζουν σε χώρες χωρίς φόρο κληρονομιάς στα χρήματα που αφήνουν στα παιδιά τους.
Ένας φόρος της τάξης του 5% στους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους του πλανήτη θα μπορούσε να αποφέρει 1,7 τρισ. δολάρια ανά έτος, αρκετά για να ξεφύγουν από τη φτώχεια 2 δισ. άνθρωποι και να χρηματοδοτηθεί ένα παγκόσμιο σχέδιο για το τέλος της πείνας.
Σε ένα εντυπωσιακό γράφημα, η Oxfam δείχνει πως το πλουσιότερο 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας απέσπασε το 63% του νέου πλούτου που δημιουργήθηκε, περισσότερα από 26 τρισ. δολάρια μεταξύ των ετών 2020-2021. Το πλουσιότερο 9 τοις εκατό ακριβώς κάτω από αυτούς τους υπερ-πλούσιους καταβρόχθισε το 27% όλου του νέου πλούτου, κάτι περισσότερο από 11 τρισ. δολάρια, αφήνοντας μόνο το 10%, ή περίπου 5 τρισ. δολάρια για το φτωχότερο 90 τοις εκατό, ή 7,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατήστε ΕΔΩ...