Παροχές σε βάθος... τετραετίας...


 Προεκλογικά γραμμάτια αμφιβόλου αξίας για νέες ελαφρύνσεις και παροχές στη σκιά της ακρίβειας που πλήττει με σφοδρότητα τα νοικοκυριά μοίρασε χθες ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας ανεπίσημα την έναρξη της εκλογικής μάχης.

Ανοίγοντας την αυλαία των θεματικών του συνεντεύξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε τη διάχυτη εντύπωση ότι οι εκλογές έχουν κλειδώσει για τις 9 Απριλίου, με τον ίδιο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κινήσεων σε μια... προσπάθεια να βγουν από τη δημόσια εικόνα οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να μπουν οι παροχές.
Από τις απαντήσεις που έδωσε συμπεραίνεται ότι το τοπίο για το εύρος, την έκταση και το είδος των μέτρων θα ξεκαθαρίσει τον Φεβρουάριο με το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2022, ενώ υπάρχει η εφεδρεία από το αποθεματικό των πόρων για την ενέργεια καθώς από το 1 δισ. ευρώ θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για την ώρα ο πρωθυπουργός –ο οποίος φαίνεται να υποτιμά το κλίμα αβεβαιότητας που προκαλεί στην αγορά η εκλογική του αμφιθυμία– επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, από το σήμα που εξέπεμψε προκύπτει ότι τα μέτρα θα είναι δύο ταχυτήτων και χωρίζονται σε πριν και μετά την κάλπη. Ενα μεγάλο πλέγμα από το πρώτο πακέτο θα αφορά παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων από τα κύματα της ακρίβειας με την χορήγηση νέων επιταγών σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέργους μέσα στο Πάσχα.

Παράλληλα θα δοκιμαστούν οι δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού για κούρεμα 50% στο τέλος επιτηδεύματος, αν όχι για τις επιχειρήσεις τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και για την επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Παρά το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που έχει το μέτρο καθώς φθάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να το αποκλείει, ενώ ένα από τα υπό εξέταση σενάρια για την ισομερή κατανομή της επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με στραμμένο το βλέμμα στην κάλπη υπόσχεται φοροελαφρύνσεις που θα υλοποιηθούν στο βάθος της… επόμενης τετραετίας, με την πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 και να περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών για δημόσιους υπαλλήλους μέσω του νέου μισθολογίου, ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, μείωση προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες και «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ.

Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι τα θέματα της οικονομίας δεν αποτελούν το ισχυρό χαρτί του πρωθυπουργού και ότι επιβάλλεται να υπάρξουν κινήσεις ώστε το συγκεκριμένο πεδίο να καταστεί πιο ελκυστικό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια, προλειαίνοντας το έδαφος με κινήσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, που θα περιλαμβάνουν έναν νέο κύκλο μέτρων στήριξης και επιλεκτικών παροχών προς κοινωνικές ομάδες και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το επιχείρημα που προβάλλεται προς δικαιολόγηση αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι «η ελληνική οικονομία αντέχει, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ικανοποιητικοί, η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται και δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, που αφήνει περιθώρια για παροχές». Σε αυτά συμπυκνώθηκε ένα μεγάλο μέρος της απολογιστικής παρουσίασης των πεπραγμένων και των επιτευγμάτων της κυβέρνησης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν με τα φλέγοντα θέματα της ακρίβειας που πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και της αισχροκέρδειας, κάτι που αναγνώρισε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι τα έχουμε δει… Ο έλεγχος της αγοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά σήμερα υπάρχουν εργαλεία για να γίνονται έλεγχοι. Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει», είπε χαρακτηριστικά, για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να μεταφέρει την μπάλα στις μειώσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στο νέο κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικά για το τελευταίο, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πανηγυρίζουν αφού πρόκειται για ένα μέτρο που λειτουργεί διαβρωτικά για την βασική σύνταξη.

Απαντώντας στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την εκτόξευση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που είναι το μεγάλο αγκάθι στα πλευρά της οικονομίας δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι «αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές ενέργειας». Η πράσινη μετάβαση «θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα αυτή την εικόνα, καθώς θα υποκαταστήσει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων», προέβλεψε.

Απευθείας αναθέσεις

Για τις αναθέσεις «κλειστού τύπου» ύψους 8 δισ. ευρώ αλλά και τα χρήματα που έλαβαν βουλευτές της Ν.Δ. (π.χ. Χειμάρας, Πάτσης) που ρωτήθηκε απάντησε, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του, ότι δεν έχει αυτή την εικόνα ως προς τα μεγέθη και ότι μέσα στην πανδημία δεν μπορούσε να γίνει κάτι το διαφορετικό… Ειδικά το τελευταίο ακούστηκε σαν πρωθυπουργικό συγχωροχάρτι για το όργιο των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την υγειονομική κρίση…

Ο ίδιος συμφώνησε με τη στρατηγική αποεπένδυσης που έχει εκπονήσει το ΤΧΣ από τις τράπεζες. «Δεν υπάρχει συστημικός λόγος να ελέγχει το Δημόσιο σημαντικά ποσοστά και ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», ισχυρίστηκε ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει ζήτημα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και αυτές της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολλή ενέργεια με βάση την επιστολή που έλαβε από τον ΣΕΒ.

Τέλος, πρόλαβε να… χωρέσει κάπου και τον προβληματισμό του για την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, λέγοντας ότι τα νούμερα «δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε»…

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr