Στοιχεία-σοκ για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Αύξηση κατά 25%...

0


 ...τα δύο τελευταία χρόνια.

Σχεδόν δύο ανά ημέρα...
Σοκάρουν τα δεδομένα σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίαςτης οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ» καταγράφεται αύξηση κατά περίπου 25% από το 2020 έως το 2022...

Ειδικότερα, το 2022 ο αριθμός των αυτοχειριών που καταγράφηκαν άγγιξε τους 600 θανάτους, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου δύο καθημερινά, επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ».

«Η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω διάφορων ζητημάτων όπως η ανομοιομορφία στην καταγραφή ανά χώρα, το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και τις ψυχικές ασθένειες, τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς και λόγω της δυσκολίας να εξακριβωθεί η πρότερη ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης», επισημαίνεται σχετικά στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Παρατηρητήριο, το 78% των αυτοχείρων ήταν άνδρες και το 22% γυναίκες.


Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%- Τουλάχιστον δύο την ημέρα


Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφηκαν σε άτομα άνω των 60 ετών. Στους άντρες οι περισσότεροι θάνατοι διαπιστώθηκαν στις ηλικίες 60- 64, αλλά στις γυναίκες ήταν στην ηλικιακή ομάδα 35- 39 ετών. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει δυστυχώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες- άνω των 20 ετών- σε σύγκριση με το 2021.

Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα κατά 25%- Τουλάχιστον δύο την ημέρα

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την έκθεση περισσότερες αυτοκτονίες σημειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη είναι οι ημέρες που καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)