Μια «απομονωμένη» και «ταπεινωμένη» Ρωσία είναι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος του 2023»


 Μια απομονωμένη και ταπεινωμένη Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2023, σύμφωνα με την Eurasia Group, που προειδοποιεί πως «μια "αφηνιασμένη" Ρωσία θα μετατραπεί από παγκόσμιος παίκτης στο πιο επικίνδυνο κράτος - χορηγό της τρομοκρατίας του κόσμου, αποτελώντας σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον πλανήτη».

Οι αναλυτές από την συμβουλευτική εταιρεία πολιτικού κινδύνου υπογράμμισαν πως το Κρεμλίνο πέρυσι φρόντισε να κρατήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας «περιορισμένο» στα εδάφη του Κιέβου, αποφεύγοντας την άμεση αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ όμως το 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει την πολυτέλεια να είναι τόσο προσεκτικός»....

Αφού υποσχέθηκε μια γρήγορη νίκη μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο, η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένες στρατιωτικές πιθανότητες για να κερδίσει τον πόλεμο, ενώ αν κόψει τελείως τις εναπομείνασες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ώστε να αυξήσει την πίεση για διαπραγματεύσεις, δεν θα επιτύχει ανάκληση των κυρώσεων, εάν αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της.

«Ηττημένη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, ολοένα και περισσότερο απειλούμενη από κυρώσεις, χωρίς ισχυρούς μοχλούς πίεσης επί της ΕΕ ή των ΗΠΑ, με λίγα να χάσει από την περαιτέρω απομόνωση και τα δυτικά αντίποινα και αντιμετωπίζοντας έντονη εσωτερική πίεση για να επιδείξει δύναμη, η Ρωσία θα στραφεί στον ασύμμετρο πόλεμο εναντίον της Δύσης με φοβερή επιθετικότητα, για να προκαλέσει ζημιές και να διασπάσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, καθώς πλέον έχει αποδυναμωθεί αισθητά», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, οι πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα θα ενταθούν, όπως προέβλεψαν, με τους «λεονταρισμούς» του Πούτιν πιθανότατα να γίνονται πιο σαφείς, ενώ οι κίδνυνοι ενός ατυχήματος ή λάθος υπολογισμών το 2023, είναι περισσότεροι από ποτέ το 2023, στα επίπεδα της κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962. «Σε αντίθεση με την εποχή ρτης κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο να επιστρέψει σε ένα προπολεμικό status quo» πρόσθεσαν.

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι χάκερς που συνδέονται με το Κρεμλίνο είναι πιθανό να αυξήσουν τις κυβερνοεπιθέσεις σε δυτικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς ιστότοπους και κρατικές υποδομές, ενώ η Μόσχα ίσως εντείνει την ανάμειξή της σε εκλογές χωρών του δυτικού κόσμου, υποστηρίζοντας και χρηματοδοτώντας την παραπληροφόρηση και τον εξτρεμισμό.

Επίσης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το τέλος στην άνοδο των τιμών της ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ενδέχεται να αποδειχθεί αναιμικό, καθώς όσον αφορά το πετρέλαιο «μια ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα που οδηγείται από την ξαφνική έξοδο της χώρας από τις αυστηρές πολιτικές του μηδενικού COVID, σε συνδυασμό με μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, που δεν θα προκαλέσει καταστροφή της ζήτησης, θα αυξήσει τη ζήτηση αργού πετρελαίου με μία απρόσμενη έλλειψη προσφοράς».

«Σχετικά με το φυσικό αέριο, η ανάγκη της ΕΕ να διασφαλίσει αποθέματα και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελλείψει φθηνών ρωσικών προμηθειών θα δημιουργήσει νέο ανταγωνισμό για το LNG και περισσότερη ζήτηση από τη Νορβηγία και τη Βόρεια Αφρική», τόνισαν.