Τι περιμένω από το 2023...

 
Τέλος χρονιάς, αρχή νέας... Το 2022 μας αφήνει σε λίγες ώρες, μια χρονιά έντονη σε γεγονότα. Αλλά και το 2023 που κοντοζυγώνει δεν πρόκειται να μας αφήσει παραπονεμένους και σε ησυχία. Είθισται όμως τέτοιες στιγμές να γίνονται απολογισμοί για όσα αφήνουμε πίσω και προβλέψεις για όσα θα έρθουν.

Περάσαμε...λοιπόν μια χρονιά που η ανθρωπότητα θα θυμάται ως τη χρονιά του πολέμου στην Ουκρανία. Της άδικης, βάρβαρης και επικίνδυνης λόγω αναθεωρητισμού του Πούτιν ρωσικής εισβολής, που έχει φέρει εκτός από θύματα και εκατοντάδες προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και μια γενικότερη ανασφάλεια στις κοινωνίες, η κληρονομιά μας.
Από εκεί και πέρα βέβαια, η διαχείριση που έγινε σε εγχώριο επίπεδο από την κυβέρνηση μεγένθυνε το πρόβλημα. Είμαστε σχεδόν παντού οι αρνητικοί πρωταθλητές και αυτό είναι έργο ΝΔ και Μητσοτάκη.

Αλλά εκείνο που σίγουρα στιγμάτισε τη χώρα και το κράτος δικαίου τη χρονιά που φεύγει είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το σκάνδαλο των σκανδάλων, μια κηλίδα για τη δημοκρατία που φέρει και αυτό το ονοματεπώνυμο του πρωθυπουργού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το σκάνδαλο Κατάρ – γκέιτ που θα μας απασχολεί και το 2023, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα του λομπινγκ και των αδιαφανών πρακτικών στο ευρωκοινοβούλιο. Υποθέσεις -και οι δύο- που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία των θεσμών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νέα χρονιά, που θα είναι εκλογική, η ευχή και επιθυμία είναι να συζητήσουμε νηφάλια για τα οράματα και τα προτάγματα για τη χώρα. Να μην μετατραπεί η προεκλογική περίοδος σε αρένα λάσπης και πόλωσης. Και τρίτον, να βρεθεί τρόπος να πέσει φως σε σκοτεινές και γκρίζες υποθέσεις.

Εν κατακλείδι, να είναι η χρονιά που θα αλλάξουμε πολιτικό υπόδειγμα και θα επικρατήσουν οι πραγματικά καλύτεροι, οι πιο άξιοι σε όλους τους τομείς και όχι οι μέτριοι και οι λιγότερο κακοί από τους νυν και τους προηγούμενους. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!