Κολομβία: Ρεκόρ κατασχέσεων κοκαΐνης μέσα στο 2022

 
Στην κατάσχεση 671 τόνων κοκαΐνης προχώρησαν μέσα στο 2022 οι αρχές της Κολομβίας, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ και ξεπερνά κατά 1,7 τόνους την αντίστοιχη ποσότητα του 2021, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας.

«Είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν τα παράνομα έσοδα που φέρνει η διακίνηση ναρκωτικών, διότι προκαλούν μεγάλο κακό στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου. Εξήρε τα «σπουδαία αποτελέσματα» που έφεραν οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν στις επαρχίες Ναρίνιο, Μπολίβαρ και Βάγιε δελ Κάουκα.

Η παραγωγή και η διακίνηση κοκαΐνης θεωρείται πως χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται στην Κολομβία εδώ και κάπου έξι δεκαετίες, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ομάδες διαφωνούντων των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συμμορίες που σχημάτισαν πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης είχαν φθάσει τους 505 τόνους το 2020 και τους 428 τόνους το 2019.