To success story πήγε για... τουρισμό...

 
Προεκλογικό success story για την πορεία του τουρισμού έπλασε χθες ο πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με τη διαπίστωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι... δεν επαληθεύτηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τουριστική περίοδο. «Όλα τα δεδομένα από την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2022 μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία καθώς οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν το 88% του αριθμού ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019» θριαμβολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Τουρισμού υπό τον τίτλο «2022 - Η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού»....Υποστήριξε δε ότι ο τουρισμός είναι πυροδότης ανάπτυξης, καθώς από τα 15 δισ. που είχε προϋπολογίσει για το 2022 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να προστεθούν άλλα 3 δισ. έσοδα. «Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται στην κοινωνία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί της τουριστικής αγοράς έχουν αναφερθεί στη δημιουργία προορισμών δύο ταχυτήτων με υψηλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς σε αντίθεση με τους μη δημοφιλείς προορισμούς.

Προτροπές προς τους εργοδότες

Στη σκιά των διαδοχικών καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας και τις ευτελείς αμοιβές στον κλάδο ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους εργοδότες να μην διστάσουν μετά από μια τόσο καλή χρονιά να δώσουν έξτρα μπόνους στους εργαζόμενους που δικαιούνται μέρισμα από αυτήν την επιτυχία. Αναγνώρισε μάλιστα ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Σημείωσε δε ότι «πρώτη επαφή του επισκέπτη στη χώρα μας είναι το χαμόγελο του υπαλλήλου που θα τον υποδεχθεί», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Προσπέρασε τον οικονομικό αποκλεισμό των μικρομεσαίων

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις τουριστικές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας. «Περίπου 3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού σημειώνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουρισμού αποκλείστηκε από χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Χωρίς σχεδιασμό για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε σχεδιασμό για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ανέφερε ότι «αυτή η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους συμπολίτες μας, γιατί και ο εσωτερικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να αναγεννά περιοχές που έχουν δοκιμαστεί, όπως τους κατοίκους της Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, τους Σαμιώτες μετά τον σεισμό, αλλά και ακριτικά νησιά».

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «κάποιους νέους κανόνες» για τη ρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ