ΗΠΑ: Tιμές ρεκόρ υπό το μηδέν...

 
...και κακοκαιρία «ιστορικών διαστάσεων»...

Ο «κυκλώνας-βόμβα» εκτείνεται από τα σύνορα με τον Καναδά προς βορρά μέχρι τα μεξικανικά σύνορα στο νότο. 1,5 εκατομμύριο αμερικανικά νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό και χάος στις μεταφορές...

«Κυκλώνας-βόμβα» πλήττει τη Βόρεια Αμερική με αρκετά νοικοκυριά να βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ενώ χάος επικρατεί στις μεταφορές.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το βαρομετρικό χαμηλό γίνεται εντονότερο όσο περνούν οι ώρες προκαλώντας «ιστορικό χιονιά», αναγκάζοντας τις αρχές να εκδίδουν τις σοβαρότερες προειδοποιήσεις για χειμερινές συνθήκες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το μετεωρολογικό φαινόμενο έχει ήδη προκαλέσει τα πρώτα προβλήματα.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο αμερικανικά νοικοκυριά είναι χωρίς ηλεκτρικό, καταγράφονται ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, είναι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι.

Αυτή η «ιστορικών διαστάσεων», σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), χειμερινή καταιγίδα προκάλεσε σημαντικές χιονοπτώσεις, ισχυρές ριπές παγωμένων ανέμων και θερμοκρασίες που κατά τόπους έφτασαν τους -48 βαθμούς Κελσίου, ικανές να μεταμορφώνουν σε μια στιγμή το βραστό νερό σε σταγονίδια πάγου.

Το φαινόμενο προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί γεμίζουν τους αυτοκινητοδρόμους και τα αεροδρόμια για τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων στην κομητεία Ίρι.

Έως περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά δεν είχαν χθες ηλεκτρικό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μέιν και στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us.

Η καταιγίδα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή λόγω του εύρους της, καθώς εκτεινόταν από τα σύνορα με τον Καναδά προς βορράν μέχρι τα μεξικανικά σύνορα στο νότο.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, καταφύγια άνοιξαν ώστε οι μετανάστες από το Μεξικό να μπορέσουν να προστατευθούν καθώς οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κάτω από το μηδέν.

Η κακοκαιρία σε αριθμούς

181 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποιήσεις ή υποδείξεις πώς να προστατευθούν λόγω των παγωμένων ανέμων.

Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα.

58 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποιήσεις για χειμερινή καταιγίδα.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν λάβει προειδοποιήσεις για καταιγίδες πάγου.

Ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών

Οι ακυρώσεις πτήσεων έφθασαν τις 5.700 χθες, Παρασκευή, στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων επιβατών.

Προχθές, Πέμπτη, είχαν ματαιωθεί σχεδόν 2.700 πτήσεις, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Η εταιρεία επιβατικών σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στις μεσοδυτικές πολιτείες εξαιτίας του χιονιού ή ατυχημάτων και οι αρχές σε τμήματα των πολιτειών Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέας Υόρκης και Οχάιο καλούσαν τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε καθυστερήσεις για να καθαριστεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσαπογείωσης αμερικανικών αεροδρομίων εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ είπε στο CNN πως το αεροπορικό σύστημα των ΗΠΑ «λειτουργεί υπό τεράστια πίεση» καθώς δύο διαφορετικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι επηρεάζουν αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Τι σημαίνει «κυκλώνας-βόμβα»

Το όνομα προέρχεται από τον μετεωρολογικό όρο «βομβογένεσις», που περιγράφει το φαινόμενο κατά το οποίο μια ταχέως εξελισσόμενη καταιγίδα εντείνεται πάρα πολύ γρήγορα, προκαλώντας ταχεία πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης σε ένα 24ωρο. Η βομβογένεση (bombogenesis) δημιουργεί τον «κυκλώνα-βόμβα».

Το φαινόμενο ξεκίνησε βορειότερα, καθώς ο παγωμένος αέρας συγκεντρώθηκε πάνω από το χιονισμένο έδαφος στην Αρκτική, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Στη συνέχεια, ένας αεροχείμαρρος άρχισε να σπρώχνει αυτή την ψυχρή λίμνη νοτιότερα προς Καναδά και ΗΠΑ.

Καθώς ο αρκτικός αέρας συναντά τον θερμότερο, υγρότερο αέρα, το σύστημα μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί προκαλώντας επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του κυκλώνα-βόμβα.