Στέλνει η Ελλάδα τους S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία;...

 
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραδώσει τα πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν το πρακτορείο Tass και ο ενημερωτικός ιστότοπος lenta.ru, σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο υπουργείο στην οποία παρέστη, είπε ότι αυτό θα γίνει εάν οι ΗΠΑ δώσουν σε αντάλλαγμα στην Ελλάδα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot...

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται και δημοσίευμα του ελληνικού ενημερωτικού ιστότοπου pronews.gr για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, το σύστημα Patriot δεν θα αγοραστεί από την Ελλάδα, αλλά θα «εγκατασταθεί» στην Κρήτη, δηλαδή θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», φέρεται να είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία».

Δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντικατασταθούν με κάποιο τρόπο από άλλα αμερικανικά συστήματα.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αφήνουν αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι βάζει σε προτεραιότητα τις καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν, στερώντας από τη χώρα του ένα πλεονέκτημα από την ελληνική αεράμυνα.

Όπως σημειώνουν, η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των ΗΠΑ, και η αντικατάσταση των S-300 από τους Patriot «θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας ελληνικής αεράμυνας από τα 150 χιλιόμετρα στα 75 χιλιόμετρα», ενώ θα στερηθεί ικανότητες που «η τουρκική πλευρά ούτε γνωρίζει ούτε έχει ικανότητα αντιμετώπισή τους».

Οι αμερικανικές πιέσεις και η κυβέρνηση

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για αποστολή πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία είναι γνωστές και δεν κρύβονται. Και παρά το γεγονός ότι ελληνικές στρατιωτικές πηγές μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνιζαν πρόσφατα πως δεν διεξάγεται καμία συζήτηση, αφού το εν λόγω σύστημα είναι απαραίτητο στην άμυνά μας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει και άλλες φορές ότι «δεν πρόκειται να στείλουμε όπλα για τα οποία δεν έχουμε φροντίσει για την αντικατάστασή τους», χωρίς να αποκλείσει ποτέ την απόστολή των S-300. 

Και ο Νίκος Δένδιας, που στα μέσα Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Ουκρανία, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο τελευταίος έθεσε το θέμα της «ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας». Ο υπουργός Εξωτερικών τότε απέφυγε να μιλήσει ευθέως για το ζήτημα, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να μη μιλήσει δημοσίως «για ανταλλαγές στρατιωτικού υλικού, αλλά έχω ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον συνάδελφό μου για την κατάσταση, με άμεσες οδηγίες του πρωθυπουργού μου».