«Ταφόπλακα» στα Rafale βάζει η αγορά 35 F-35A από τη Γερμανία

Anthony
«Ταφόπλακα» στα Rafale βάζει η αγορά 35 F-35A από τη Γερμανία

 Το αμερικανικό F-35 εξελίσσεται στον ακρογωνιαίο λίθο για τη διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ.

«Βεγγαλικά» άρχισαν να πέφτουν στο Μπεθέστα του Μέριλαντ που είναι η έδρα της Lockheed Martin Corporation με το που ανακοινώθηκε επισήμως από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ότι προμηθεύεται 35 μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 Lightning II.

Ουσιαστικά η Γερμανία χτες ενταφίασε κάθε προσδοκία για παραγωγή ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς , ενώ το γαλλικό Rafale μπαίνει εκ των πραγμάτων σε υποδεέστερη θέση έναντι του αμερικανικού F-35 που πλέον σπεύδει να προμηθευτεί η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Χτες μαζί με τα «βεγγαλικά» της Lockheed Martin εστάλησαν και τα συγχαρητήρια της κατασκευάστριας εταιρίας στη Γερμανία για την προμήθεια των F-35A. «Η Γερμανία είναι η ένατη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Αντιστράτηγος Michael Schmidt, Γενικός Διευθυντής του Προγράμματος F-35 και πρόσθεσε : «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Γερμανία για να παραδώσουμε το F-35 Air System και να καλύψουμε τις απαιτήσεις της εθνικής της άμυνας».

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο κινητήρων, εξοπλισμό για αποστολές συγκεκριμένου ρόλου, ανταλλακτικά, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και οπλισμό.

Η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η συμμετοχή της Γερμανίας διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή συμμαχία του F-35 συνεχίζει να ενισχύεται και να αναπτύσσεται μέσω της διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά έθνη».

Η Lockheed Martin υπενθυμίζει ότι έχει υπάρξει αφοσιωμένος εταίρος της Bundeswehr για περισσότερα από 50 χρόνια και το F-35 ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο υποστήριξης των γερμανικών συμφερόντων για την εθνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι πάνω από 550 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο πλήρων αμερικανικών μοιρών F-35 στη RAF Lakenheath.

Το αμερικανικό F-35 εξελίσσεται στον ακρογωνιαίο λίθο για τη διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ, καθώς είναι το μοναδικό μαχητικό 5ης γενιάς που είναι διαθέσιμο σήμερα για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Γερμανίας με τους συμμάχους.

Μέχρι σήμερα, το F-35 επιχειρεί από 26 βάσεις παγκοσμίως, με εννέα χώρες να επιχειρούν F-35 στο έδαφός τους. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 875 F-35 σε υπηρεσία, με περισσότερους από 1.845 πιλότους και 13.350 συντηρητές εκπαιδευμένους στα αεροσκάφη. 

source: https://www.ieidiseis.gr