Ο Μπορέλ ακυρώνει διαγωνισμό λόγω Qatar-gate και Αβραμόπουλου...


 Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ, προτίθεται να αποκλείσει τόσο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και τον Λουίτζι Ντι Μάιο στον διαγωνισμό για την κάλυψη θέσης εκπροσώπου (πρέσβη) στις χώρες του Κόλπου. Αιτία, η έκταση που έχει λάβει το Qatar-gate...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά και τον σάλο που έχει προκληθεί και στην Ιταλία, σκέπτεται να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η επιτροπή αξιολόγησης είχε ήδη επιλέξει για τη θέση του διπλωματικού αντιπροσώπου στις χώρες του Κόλπου τον Ιταλό πρώην υπουργό Λουίτζι ντι Μάιο. Ανθυποψήφιοί του και επιλαχόντες είναι ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο, για το γεγονός ότι υπήρξε σύμβουλος της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, Fight Impunity, αλλά και τον Κύπριο υποψήφιο για τη θέση, επίσης πρώην επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας για τις επαφές του την περίοδο που ήταν επίτιμο μέλος της Fight Impunity. Ο ίδιος, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, έχει εμμέσως επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι η εντολή δεν αφορά «έρευνα αλλά διερεύνηση». 

«Η Κομισιόν έπειτα από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο είχε τη σκοπιμότητά του, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει για τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν τρία χρόνια που είχα ζητήσει άδεια για να γίνω τιμητικό μέλος της επιτροπής της ΜΚΟ Fight Impunity που είχε συγκεκριμένο σκοπό και τότε έκανε και πολύ καλή δουλειά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρώην επίτροπος.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα έπρεπε να έχει εγκρίνει την τοποθέτηση του Λουίτζι ντι Μάιο, αλλά επηρεαζόμενος από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, δεν έχει υπογράψει την απόφαση, η οποία κανονικά πρέπει να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως ο Ζοζεπ Μπορέλ κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει τη θέση σε κάποιο εσωτερικό συνεργάτη του ή θα επαναπροκηρύξει τη θέση.