Όμηροι του Predator-gate...


 Με το πέπλο του προεκλογικού success stοry στην οικονομία επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να καλύψει επικοινωνιακά τις εξελίξεις στο... μέτωπο των υποκλοπών. Η αντικατάσταση του Κ. Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να επιβληθεί το απόρρητο και να αποφευχθεί η «βίαιη προσαγωγή» Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν, αποτυπώνουν -εκτός από την ενοχή- την αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης. Οι αποκαλύψεις σε... δόσεις έχουν εντείνει τη νευρικότητα στους κόλπους της Ν.Δ. σε βαθμό τέτοιο που κορυφαία στελέχη επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ που ρίχνουν φως στην υπόθεση. Ο σκοπός τους είναι να διερευνήσουν αν τα ονόματά τους συγκαταλέγονται στις λίστες του Predator. Ο πρωθυπουργός μάλιστα επιλέγει την οδό της φυγομαχίας, καθώς δεν θα προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει στην πέμπτη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά».

Ήδη στο Μαξίμου ακούγονται οι ήχοι από τα καμπανάκια που χτυπούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (λ.χ. PEGA) για το περιεχόμενο του ν/σ, ενώ οι επιστημονικές ενστάσεις της ΑΔΑΕ, της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και άλλων φορέων σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας πιθανολογούν ότι θα πραγματοποιηθούν «διορθωτικές παρεμβάσεις», ώστε αφενός να περιοριστούν οι εστίες κριτικής και αφετέρου να εξασφαλιστεί η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στον φακό του Μαξίμου τίθενται και τα δηλητηριώδη σχόλια των ΜΜΕ του Ομίλου Μαρινάκη για τα «ψεύδη» του Γρ. Δημητριάδη προχθές στην Επιτροπή. «Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης με τους Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, που σχετίζονται με το Predator και την εισαγωγή του στην Ελλάδα, όχι μόνον γνωρίζονταν, αλλά γνωρίζονταν καλά. Όπως είναι κοινό μυστικό ότι οι επαφές τους δεν περιορίζονταν στο κοινωνικό πεδίο, αλλά είχαν και επιχειρηματικού χαρακτήρα συναντήσεις - και εδώ ο Δημητριάδης, με όσα φέρεται ότι κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μάλλον συλλαμβάνεται ψευδόμενος» υπογράμμιζε χθες δημοσίευμα των Νέων. Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από σκίτσο που απεικονίζει τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως Πινόκιο.

Ανάλογο στίγμα εκπέμπει η στήλη «Βηματοδότης»: «Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν». Με τη ρήση αυτή του Μπέρναρντ Σο μου απάντησε μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που άκουσε χθες τη «μαρτυρία» του Γρηγόρη Δημητριάδη επί των ζητημάτων των υποκλοπών και του Predator. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε σιβυλλικά: «Θα καταλάβεις πριν τις εκλογές». Οι προσεγγίσεις αυτές δημοσιεύονται στον απόηχο της φημολογίας ότι είχε επιτευχθεί «εκεχειρία» ανάμεσα στο σύστημα του Μαξίμου με την πλευρά Μαρινάκη. Το Βήμα της Κυριακής άλλωστε αποκάλυψε ότι οι Αρχές γνώριζαν για την Κιβωτό του Κόσμου από τον Αύγουστο, αλλά οι καταγγελίες ήρθαν τρεις μήνες μετά στην επιφάνεια, με σκοπό την αλλαγή της ατζέντας των υποκλοπών...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ