Εκτός ελέγχου οι ελλείψεις φαρμάκων!

0


 Την ώρα που ο Πλεύρης ασχολείται με το τσιγάρο του Μπισμπίκη, οι ιώσεις θερίζουν και οι ασθενείς ψάχνουν φάρμακα με το… κιάλι

Οσο ο Θάνος Πλεύρης συνεχίζει να ασχολείται με το τσιγάρο του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη επιχειρώντας να πείσει πως το ελληνικό κράτος λειτουργεί, τα ράφια στα φαρμακεία όλης της χώρας συνεχίζουν να είναι άδεια.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες στην προσπάθειά τους να βρουν ένα απλό φαρμακευτικό σκεύασμα είναι τρομακτική, ενώ οι φαρμακοποιοί επιδίδονται καθημερινά σε ένα άτυπο ανταλλακτικό εμπόριο μεταξύ τους, στην προσπάθειά τους να έχουν επάρκεια σκευασμάτων. Μεταξύ άλλων, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ακόμη και βασικά σκευάσματα, όπως το Augmentin και το Κlaricid, το Depon και το Algofren, το Aerolin, το Flixotide και το Seretide, το Nexium αλλά και το Tamiflu την ώρα που η τριδημία σαρώνει.

Ωστόσο, οι προσπάθειες και των δύο πλευρών, δηλαδή ασθενών και φαρμακοποιών, συχνά βγαίνουν άκαρπες, καθώς ο βασικός παράγοντας που ρυθμίζει την κίνηση του φαρμάκου, δηλαδή το κράτος, παραμένει άπραγος, αφήνοντας τις φαρμακαποθήκες να εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό με στόχο την αναζήτηση μεγαλύτερου κέρδους. «Οι ελλείψεις σχετίζονται και με διεθνείς παράγοντες, όμως στην Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα σχετίζεται με τις εξαγωγές των φαρμάκων στην Ευρώπη λόγω του μεγαλύτερου κέρδους που έχουν οι φαρμακαποθήκες» τόνισε ο Θανάσης Παπαθανάσης, φαρμακοποιός και πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι ιώσεις «θερίζουν» μικρούς και μεγάλους, με αποτέλεσμα η ζήτηση για αντιπυρετικά, σιρόπια και αντιβηχικά να είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Ωστόσο, απέναντι στην αυξημένη ζήτηση υπάρχει μια διαρκώς μειούμενη προσφορά φαρμάκων. Το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος φορέας για τα φάρμακα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μπορεί χθες να ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν την άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες στη βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν δέχτηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο των αποθεμάτων τους, όμως αυτό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ωστόσο, πως οι ελλείψεις στα φάρμακα αγγίζουν και τον παιδικό πληθυσμό που βρίσκεται στο επίκεντρο της τριδημίας. «Εδώ και αρκετές εβδομάδες υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα αντιμετώπισης της νοσηρότητας που πλήττει τον παιδικό πληθυσμό» δηλώνει ο γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης και προσθέτει: «Λείπουν βασικά αντιβιοτικά, όπως το Augmentin και το Κlaricid, αντιπυρετικά, όπως το Depon και το Algofren, και φάρμακα για αναπνευστικά προβλήματα και δύσπνοια, όπως το Aerolin, το Flixotide και το Seretide. H έλλειψη αυτών των φαρμάκων προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στη θεραπεία των παιδιών, διότι ο παιδίατρος εξαρχής όταν γράφει τη συνταγή δεν ξέρει αν θα βρεθεί το φάρμακο το οποίο προτείνει, και ειδικότερα τις ώρες των εφημεριών, δηλαδή μετά το κλείσιμο των φαρμακείων υπάρχει μεγάλη δυσκολία από τον γονιό να βρει το σκεύασμα».

Το πρόβλημα, πέρα από την Αθήνα, είναι τεράστιο και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στο Ρέθυμνο οι ελλείψεις αγγίζουν το 80%. «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ να έχουμε το 70% έως και το 80% των φαρμάκων όλων των κατηγοριών σε έλλειψη. Ποτέ ξανά δεν είχαμε τόσες πολλές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, από παιδικά σιρόπια και απλή παρακεταμόλη, έως αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπου είναι όλα σε έλλειψη» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης.

Τραγική όμως είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου τα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν έχουν υλικά να προμηθεύσουν στους πολίτες. «Η εικόνα είναι απελπιστική, υπάρχουν φαρμακεία που μας έχουν δηλώσει πως δεν είναι σε θέση να βγάλουν την εφημερία τους. Βασικά φάρμακα, όπως απλές αντιβιώσεις, παρακεταμόλες, αντιπυρετικά σιρόπια και εισπνεόμενα είναι σε έλλειψη» είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Αθανάσιος Κουτσούκης. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει φως στο τούνελ, την ώρα μάλιστα που η χώρα μπαίνει στους μήνες των ιώσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε η Ματίνα Παγώνη. «Η έξαρση της γρίπης θα είναι από αρχές Ιανουαρίου, Φεβρουάριο. Μπορεί να την είχαμε ξεχάσει για δύο χρόνια, να είχαμε λίγα περιστατικά λόγω μάσκας και λόγω μέτρων αυστηρών που υπήρχαν» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

«Κεραυνοί» ΠΙΣ κατά Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων

Με πυρά κατά του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση» στο θέμα για τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, την ώρα που τα υπόλοιπα κράτη βρίσκονται σε επιφυλακή, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση» αναφέρει και κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)