Απαγόρευση στην ελεύθερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρεται να εξετάζει η Ελβετία λόγω φόβου για μπλακάουτ

 
Την απαγόρευση της ελεύθερης χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρεται να εξετάζει η ελβετική κυβέρνηση ως ύστατη λύση, στην προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση ρεύματος εν μέσω του χειμώνα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε προσχέδιο κυβερνητικού εγγράφου που έχει κυκλοφορήσει στον τοπικό Τύπο παρουσιάζονται προτάσεις για περιορισμό μετακινήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας για αποφευχθούν ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο αναγράφεται πως «η ιδιωτική χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι υποχρεωτικά αποκλειστική για αναγκαίες μετακινήσεις όπως επαγγελματική χρήση, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επίσκεψη σε γιατρούς, επίσκεψη σε θρησκευτικά ιδρύματα για συγκεκριμένες δραστηριότητες, μετακίνηση για παρουσία σε δίκες». Πέραν αυτού, θα τεθεί αυστηρότερο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους.

Πηγή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία είναι κατά κύριο λόγο υδροηλεκτρικές ενεργειακές υποδομές. Παρόλα αυτά εισάγει ρεύμα από την Γερμανία και την Γαλλία. Εάν και εφόσον, οι δύο εταίροι της χώρας βρεθούν σε ενεργειακό αδιέξοδο, τότε αυτό θα έχει συνέπειες και για το δίκτυο της Ελβετίας. Σε περίπτωση που το σενάριο περί περιορισμού της μετακίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υλοποιηθεί, τότε η Ελβετία θα καταστεί η πρώτη χώρα διεθνώς που θα έχει προβεί σε τέτοιο ακραίο μέτρο.