Η Καϊλή και το λόμπι των κρυπτονομισμάτων...


ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ της Εύας Καϊλή λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate να προκάλεσε ένα κύμα καταδικαστικών δηλώσεων και αποστασιοποίησης από τους χώρους στους οποίους ανήκε, ωστόσο υπάρχει ένας χώρος που αντέδρασε με στεναχώρια, αν όχι απογοήτευση λόγω της απομάκρυνσής της...

Πρόκειται για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain, έναν χώρο που η ευρωβουλευτής στήριξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τοποθετήσεων, νομοθετικών πρωτοβουλιών και επιμέρους δράσεων της εντός και εκτός Βρυξελλών κατά τη διάρκεια της οκταετούς παρουσίας της στην καρδιά των αποφάσεων της Ευρώπης.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, με μια ανάρτηση εξίσου αμφιλεγόμενη με την ομιλία της για το Κατάρ, η Καϊλή υποστήριξε την εφαρμογή ηπιότερων κανόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων στον τομέα των crypto, και συγκεκριμένα στις μεταφορές περιουσιακών στοιχείων σε μορφή κρυπτονομίσματος μεταξύ self-hosted wallets.
«Τα κρυπτονομίσματα έχασαν μια μεγάλη “cheerleader” σε ένα από τα πιο ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων» ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Financial Τechnology Εditor του Politico, Bjarke Smith-Meyer, συμπληρώνοντας πως οι λομπίστες των crypto μιλούν ήδη σιωπηλά «για μια τεράστια επικοινωνιακή ζημιά λόγω της σύλληψης της Καϊλή και αναζητούν νέους συμμάχους στις Βρυξέλλες». 



Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά fora όπου συχνάζουν επενδυτές crypto, εκατοντάδες χρήστες αντέδρασαν στις εξελίξεις με αναρτήσεις θλίψης αλλά και σκωπτικά σχόλια – όπως την εύλογη απορία του γιατί μια ένθερμη υπερασπίστρια των κρυπτονομισμάτων βρέθηκε με σακούλες μετρητών αντί για bitcoin.

Παρά την ευρύτερη στάση της Ε.Ε. υπέρ της υιοθέτησης ενός τολμηρού ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της τεχνολογίας, υπό την καθοδήγηση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, η Εύα Καϊλή φαινόταν να ενδιαφέρεται πάντα περισσότερο για τη διευκόλυνση παρά για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Αυτό επεκτάθηκε και στις δράσεις της εκτός της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς η ίδια ήταν παρούσα σε δεκάδες συνέδρια, παγκόσμια fora αλλά και οργανισμούς που ασχολούνταν με την προώθηση των crypto και του blockchain. 


Η σχέση της Εύας Καϊλή με τα κρυπτονομίσματα ξεκινά πολλά χρόνια πριν από τη μεγάλη άνοδο του blockchain και την εκτόξευση της αξίας των μεγάλων cryptocurrencies, όταν η ακόμα εκκολαπτόμενη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία αποκεντρωμένων συναλλαγών βρισκόταν στα πρώτα της βήματα και κολυμπούσε σε αχαρτογράφητα νερά.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Ευσταθίου, πατήστε ΕΔΩ...