Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου...

0

 
Κάτι που αναφέρεται συχνά στην αρθρογραφία τους τελευταίους μήνες είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάσχει από το «σύνδρομο Νίξον». Ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος και ανασφαλής Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά τη διάρρηξη στο Watergate ισχυρίστηκε ότι το Οβάλ Γραφείο και ο ίδιος δεν είχαν ιδέα, ξήλωσε τους...στενούς συνεργάτες του, κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ενώ επιχείρησε να στήσει αφήγημα παγίδευσής του.

Στην πραγματικότητα, όταν πια η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως όλα τα στοιχεία που έδειχναν ως εμπνευστή τον Ρίτσαρντ Νίξον, αποκαλύφθηκε μια πολυπλόκαμη επιχείρηση συγκάλυψης.

Οι ηχογραφήσεις και οι μαγνητοταινίες βγήκαν στη δημοσιότητα, το Ανώτατο Δικαστήριο έλυσε το κουβάρι, ο Πρόεδρος οδηγήθηκε στην παραίτηση και οι άνθρωποί του ενώπιον της Δικαιοσύνης, και οι περισσότεροι εξ αυτών στη φυλακή. Έτσι, ο Ρεπουμπλικάνος σκληρός και πανίσχυρος Πρόεδρος έμεινε στην Ιστορία ως υποκλοπέας.

Επιστροφή στο σήμερα και στα δικά μας. Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε την Πέμπτη να δημιουργήσει τη σκηνοθετική εικόνα που θα τον ακολουθεί για πάντα· αυτή του πρωθυπουργού ο οποίος το σκάει σαν κλέφτης από τη Βουλή. Η σιωπή στο ερώτημα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργούς επιβεβαιώνει την ενοχή του.

Η απόλυτη σιγή στην αποκάλυψη των New York Times για την εξαγωγή του Predator καταρρίπτει όλο το αφήγημα που στηριζόταν στον ισχυρισμό ότι παράνομα λογισμικά υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά ουδεμία σχέση έχει με αυτά η κυβέρνηση.

Αν και λίγες φορές έχει διαψευστεί η ρήση του Μαρξ για την επανάληψη της Ιστορίας, όπως στην υπόθεση του Watergate, έτσι και στις υποκλοπές ΕΥΠ-Predator πίσω από κάθε ψηφίδα βρίσκονται οι άνθρωποι του προέδρου: ο εξ απορρήτων ανιψιός, ο εκλεκτός τέως διοικητής της ΕΥΠ για τα μάτια του οποίου άλλαξε ο νόμος, η έμπιστη αξιωματικός της αστυνομίας, το πουλέν και συνεργάτης της οικογένειας και του αρχηγού που δίνει το ΥΠΕΞ ως υπεύθυνο για τις εγκρίσεις των εξαγωγών του Predator.

Και το νήμα ακόμα ξετυλίγεται. Από την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας και την αλαζονεία έως την απαξίωση και την αποκαθήλωση η απόσταση είναι μικρή. Ο πρόεδρος θα πετάξει, αν χρειαστεί, τους ανθρώπους του στα σκυλιά μήπως και γλιτώσει ο ίδιος. Όπως συνέβη με τον ομοϊδεάτη του, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό δεν αρκεί.

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)