Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ατελείωτα μπρος πίσω με τις εκλογές...


 Σε γρίφο εξελίσσεται η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καθώς οι διαρκείς αμφιταλαντεύσεις των ενοίκων του Μαξίμου έχουν βραχυκυκλώσει τον προεκλογικό σχεδιασμό των γαλάζιων πολιτευτών. Προχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη, θεωρώντας ότι δεν θα κατηγορηθεί η κυβέρνηση αν στήσει τις κάλπες «δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα». Ούτως ή άλλως, το... ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου πριν από τις 14 Μαΐου -η επικρατέστερη ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία- αποτελεί την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης....

Τις προηγούμενες ημέρες, εντούτοις, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κύκλωναν ημερομηνίες από το πρώτο δίμηνο του έτους. Γαλάζιοι κύκλοι διεμήνυαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά τις εισηγήσεις συνεργατών του για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στις 15 ή 22 Ιανουαρίου ή ακόμα και στις 5 Φεβρουαρίου. Το σενάριο για εκλογές την αυγή του 2023 -που ενίσχυσε η αποκάλυψη του πρωθυπουργού για την όσφρησή του- έχει προκαλέσει ήδη την παράλυση σημαντικών πτυχών της κυβερνητικής δραστηριότητας καθώς οι υπουργοί επικεντρώνονται στη μάχη του σταυρού. Η επιλογή μάλιστα των κυβερνητικών στελεχών να προβάλλουν τα αποτελέσματα που αφορούν τους τομείς ευθύνης τους προκαλεί τον εκνευρισμό των συνυποψηφίων τους σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Οι απλοί βουλευτές και πολιτευτές θυμίζουν μάλιστα ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους υπουργούς να μην εκμεταλλεύονται τη θέση τους στον προεκλογικό αγώνα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να επαναφέρει το αφήγημα της αυτοδυναμίας σε αντιπαραβολή με τα παράθυρα των συνεργασιών που είχε ανοίξει προ μηνών. Ήδη στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τέθηκε η κάθετη αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του νόμου που πλήττει τον πυρήνα του ΕΣΥ, αλλά και του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου. Ο Κ. Μητσοτάκης στις δημόσιες εμφανίσεις του επιχειρεί να εμψυχώσει την κομματική βάση με την επισήμανση ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές είναι απόλυτα εφικτός. Οι βουλευτές της Ν.Δ., εντούτοις, δεν δείχνουν να συμμερίζονται την πρωθυπουργική αισιοδοξία με βάση τα μηνύματα δυσαρέσκειας που λαμβάνουν στις περιοδείες τους.

Αμηχανία για τη σύγκλιση Καραμανλή-Σαμαρά

Η εβδομάδα που ξεκινά περιστρέφεται γύρω από την πρεμιέρα του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» την Τετάρτη το απόγευμα. Μόλις γνωστοποιήθηκε μάλιστα το δείπνο Σαμαρά-Καραμανλή στα βόρεια προάστια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο Θέατρο Παλλάς επιστρέφοντας από τα Τίρανα, μετά τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής εγκαίρως είχε ειδοποιήσει ότι θα δώσει το παρών στην εκδήλωση.

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. εκτιμά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει διασφαλίσει ότι ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του δεν θα κάνει αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, παρά τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα του Predator. Παραθέτει όμως και την εκδοχή ο Κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου προκειμένου «να μην δείξει αποκομμένος» από τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης, που αποτελούν σημείο αναφοράς για το στελεχιακό δυναμικό και τη γαλάζια βάση.

Η όσμωση Σαμαρά-Καραμανλή προκαλεί έτσι κι αλλιώς αμηχανία στο Μαξίμου. Όταν ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε από την ΑΥΓΗ για το γνωστό δείπνο, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές εκδηλώσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τα πλάνα και τις φωτογραφίες του Κ. Μητσοτάκη με τους προκατόχους του ως τροχοπέδη της δημοσκοπικής φθοράς της Ν.Δ. Οι πιο παρατηρητικοί στη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι «οι δύο πρώην» δεν επιθυμούν να τραβήξουν το σκοινί των υποκλοπών ή της αισχροκέρδειας στην τελική ευθεία των εκλογών. Όπως επισημαίνουν όμως, «ίσως δεν επιδείξουν την ίδια υπομονή» σε περίπτωση που κινηθούν σε χαμηλές πτήσεις οι επιδόσεις της Ν.Δ. στην κάλπη της απλής αναλογικής. Οι ίδιοι κομματικοί κύκλοι θέτουν δε ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση της εσωτερικής ηρεμίας τη δημιουργία ρεύματος γαλάζιας αυτοδυναμίας ενόψει της δεύτερης κάλπης. «Πρόκειται για προοπτική που περνάει μέσα από τη σημαντική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών» επισημαίνουν με νόημα.

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ