Η κυβέρνηση "πουλάει τσαμπουκά" με τις τράπεζες...

0

 
...αλλά δεν τους βάζει έκτακτη εισφορά...

 Την εικόνα σύγκρουσης με τις τράπεζες για τα επιτόκια, τις προμήθειες και την αποτροπή νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, συντηρεί η κυβέρνηση, η οποία ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα πως δεν είναι στις προθέσεις της... ούτε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος ενός νέου προγράμματος “Γέφυρα”, ούτε όμως και να επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα τραπεζικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε καλέσει την κυβέρνηση να εξαναγκάσει τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι: “Δεν είναι τις προθέσεις της κυβέρνησης η φορολόγηση των τραπεζών. Βρίσκεται ωστόσο σε εξέλιξη μία συζήτηση με τις τράπεζες”.

Πρόσθεσε ότι: “Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στα μηνύματα, που έστειλε σε όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν για να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων”. Επικαλέστηκε όμως ότι: “Στα ζητήματα αυτά κανείς πρεπει να πολιτεύεται με μεγάλη προσοχή. Οι ελληνικές τράπεζες δε λειτουργούν εν κενώ. Είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πλασίου και όλες οι παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο που πολιτεύεται κανείς σε αυτή τη φάση”, δείχνοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αιτιολογήσει ότι δεν είναι δυνατή μία νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

“Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή έκτακτης εισφοράς. Οφείλουν οι τράπεζες - και έχουν τα περιθώρια να το κάνουν – να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μίας σειράς παθογενειών, όπως η τεράστια διαφορά επιτοκίων χρεώσεων και καταθεσεων, οι προμήθειες σε μία σειρά υπηρεσίες”, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς δε εάν η κυβέρνηση εξετάζει να καλύψει το κόστος μέτρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι: “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι, ωστόσο η συζήτηση με τις τράπεζες είναι σε εξέλιξη, να περιμένουμε την εκ νέου επικοινωνία κυβέρνησης – τραπεζών”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει νέα συνάντηση με τις τράπεζες σε μία εβδομάδα. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου (3/12), ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια".

Μάλιστα δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. "Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών", υποστήριξε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογηθούν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες, επισημαίνοντας ότι "χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει".

Σημειωτέον ότι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΚΤ για την "έκρηξη" που καταγράφουν τα επιτόκια των στεγαστικών στην Ελλάδα, με την χώρα μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,69% έναντι 3,36% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,14% τον Αύγουστο του 2022. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά τις Λιθουανία και Λετονία (3,84% και 3,78% αντίστοιχα έναντι 3,46% αμφότερες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εσθονία και Γερμανία, με 3,56% και 3,25% αντίστοιχα.

Βικυ Σαμαρα

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)