Πού πέφτει η Μαδαγασκάρη;...


 Παντελής Μπουκάλας

Για τους οικολόγους η Μαδαγασκάρη είναι η «όγδοη ήπειρος». Το νησί, απομονωμένο αναρίθμητα χρόνια, τέταρτο σε μέγεθος παγκοσμίως, διαφύλαξε σαν κιβωτός δίχως Νώε χιλιάδες μορφές ζωής, που δεν εντοπίστηκαν πουθενά αλλού. Μοιραία, κάποια στιγμή έφτασε κι εκεί ο «πολιτισμός» και πια η... περίφημη βιοποικιλότητα κινδυνεύει με αφανισμό. Τα τελευταία πενήντα χρόνια αφανίστηκε το ένα τρίτο της βλάστησης.

Για τους θρησκειολόγους η Μαδαγασκάρη είναι ένας τόπος με εξαιρετικά ανθεκτικές ανιμιστικές λατρείες, με πυρήνα την αδιάρρηκτη σχέση ζώντων και τεθνεώτων. Το 50% των κατοίκων είναι ανιμιστές και το 40% χριστιανοί, που όμως δεν έχουν αποκηρύξει τις ανιμιστικές τελετές. Για τους ανθρωπολόγους το νησί είναι ένα εξαιρετικό χωνευτήρι γονιδίων: των Αυστραλομαλαισιανών θαλασσοπόρων, που έφθασαν εκεί πριν από 1.500-2.000 χρόνια, και των Αφρικανών.

Οσο αναζητούσα στοιχεία για το μακρινό νησί, για να καταλάβω πού έστρεψε το εξαγωγικό της ενδιαφέρον η ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στο Predator, μουρμούριζα το παιχνιδιάρικο «Νανούρισμα για μωρά και γέρους» του Νίκου Καββαδία, που το τραγούδησε η Μαρίζα Κωχ: «Οξω απ’ τη Μαδαγασκάρη/ ο καιρός έχει λασκάρει». 

Πρόσφορο στη ρίμα το όνομα του νησιού, τραγουδήθηκε και από τη Βίκυ Μοσχολιού, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Γιάννη Σπανού, αλλά και από τον Γιώργο Νταλάρα, σε στίχους Τάσου Ρούσσου και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Με ημέρωσαν τα τραγούδια, δε λέω, δεν κατάφερα ωστόσο να καταπιώ τη νέα προσβολή της χώρας μας από τους New York Times. Ξέρεις βέβαια ότι στην εφημερίδα αυτή αρχισυντακτεύουν ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Μάικλ Μουρ, αλλά και πάλι δεν κατανοείς πόθεν το μένος της κατά της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως θα θυμάται ο κ. Γιάννης Οικονόμου, στις 22 Αυγούστου οι New York Times είχαν δημοσιεύσει άρθρο γνώμης του Αλεξάντερ Κλαπ με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους». 

Η γενναία αντίδραση της ελληνικής πλευράς υποχρέωσε την εφημερίδα ν’ αλλάξει τον τίτλο στη διεθνή της έκδοση, διατηρώντας ακέραιο το άρθρο: «Η Ελλάδα 2.0 είναι μία από τα ίδια…».

Χθες, γνωρίζοντας ότι στη Βουλή θα συζητηθούν οι υποκλοπές, η εφημερίδα αποκάλυψε πως η κυβέρνησή μας όχι μόνο γνώριζε για το Predator, αλλά είχε αδειοδοτήσει και την πώλησή του στη Μαδαγασκάρη από την εταιρεία Intellexa, παρότι το χαρακτήριζε κακόβουλο και παράνομο. Τις ο κακόβουλος λοιπόν;...

Καθημερινή