Και ο Μηταράκης υπέρμαχος του Κατάρ...

 
Δεν ήταν μόνο η Εύα Καϊλή που συνηγορούσε στην προσπάθεια του Κατάρ να εξαιρεθεί των διαδικασιών θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες του... για την ελεύθερη είσοδό τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια είχε και την ελληνική κυβέρνηση που όπως αποδεικνύεται πρόσφερε σταθερά τη στήριξή της στο σχετικό αίτημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος βρέθηκε όχι μία αλλά δύο φορές στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, για σειρά διπλωματικών επαφών, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρώτη, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, όταν επισκέφθηκε το κράτος του Περσικού Κόλπου για να συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον υπουργό Εργασίας Dr. Ali bin Saeed bin Smaikh Al Marri, καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Οι συνομιλίες, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, επικεντρώθηκαν σε θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού και ειδικότερα στους Αφγανούς πρόσφυγες που τότε ήταν ακόμα ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Φρόντισε να «επαναλάβει» τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Κατάρ ώστε να ενταχθεί στο σύστημα άρσης της υποχρέωσης θεωρήσεων για τον χώρο Σένγκεν. Μάλιστα η παρουσία του εκεί ήταν που του εξασφάλισε και ακόμη μία πρόσκληση για το διεθνές ετήσιο συνέδριο της Ντόχα, που πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Μαρτίου 2022 και στο οποίο επίσης έλαβε μέρος.

Θυμίζουμε ότι οι καλές σχέσεις του Ελληνα υπουργού με το Κατάρ είχαν θεμελιωθεί από το μακρινό 2013, όταν εκπροσωπώντας την κυβέρνηση Σαμαρά ως υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε δώσει επίσης το «παρών» στην έκθεση «Olympics Past-Present», έχοντας συναντηθεί τότε με υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Qatar Holding...

Γιώργος Παγούδης

Η Εφημερίδα των Συντακτών