Αντίπαλοι, συμπαίκτες και... πάλι αντίπαλοι...


 Λιονέλ Μέσι - Κιλιάν Μπαπέ

Αργεντινή και Γαλλία αναζητούν σήμερα το τρίτο αστέρι στη φανέλα τους, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όμως, τα φώτα θα είναι σίγουρα στραμμένα στον Λιονέλ Μέσι και τον Κιλιάν Μπαπέ, στον δεύτερο τελικό για αμφότερους. Ο Μέσι έχασε σε αυτόν του 2014 από τη Γερμανία, ενώ ο Μπαπέ κέρδισε την Κροατία σε εκείνον του 2018. Συμπαίκτες στην Παρί Σεν-Ζερμέν, από... το 2021, είναι οι αδιαμφισβήτητοι αστέρες των εθνικών τους ομάδων και οι πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης, με πέντε γκολ έκαστος. Ο Μέσι εκπροσωπεί το παρελθόν και το παρόν του ποδοσφαίρου, ενώ ο Μπαπέ είναι το παρόν και το μέλλον του...

Θα είναι η δεύτερη φορά που οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η πρώτη φορά ήταν στη φάση των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018, με νικήτρια της Γαλλία (4-3), στον δρόμο της προς τον παγκόσμιο τίτλο. Ο Κιλιάν Μπαπέ πέτυχε δύο γκολ στον αγώνα εκείνο, ενώ ο Λιονέλ Μέσι δεν σκόραρε μεν, αλλά έδωσε δύο ασίστ.

Συνολικά, ο Αργεντινός και ο Γάλλος έχουν κοντραριστεί σε τρεις αγώνες: τον προαναφερθέντα, συν δύο αναμετρήσεις της Παρί Σεν-Ζερμέν με την Μπαρτσελόνα στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ 2020-2021, όταν ο αρχηγός της «αλμπισελέστε» ήταν ακόμα κάτοικος Βαρκελώνης. Στον αγώνα του «Καμπ Νόου», η Παρί επικράτησε με 4-1, χάρη σε χατ-τρικ του Μπαπέ. Το ματς του «Παρκ ντε Πρενς» έληξε 1-1 με γκολ των Μπαπέ και Μέσι.

Από το καλοκαίρι του 2021, οι δύο αστέρες συνυπάρχουν στην Παρί Σεν-Ζερμέν και μέχρι στιγμής έχουν παίξει μαζί σε 48 αγώνες και έχουν πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα και ένα Σούπερ Καπ Γαλλίας. 11 γκολ του Αργεντινού προήλθαν από ασίστ του Γάλλου, ενώ 15 τέρματα του Μπαπέ ξεκίνησαν από ασίστ του Μέσι.

Όσο για τη σχέση τους; Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Σίγουρα δεν είναι «κολλητοί», όπως για παράδειγμα είναι ο Μέσι με τον Νεϊμάρ ή ο Μπαπέ με τον Χακίμι. Πάντως πέρσι, ο Μέσι λειτούργησε ως ενδιάμεσος, για να ηρεμήσει η τεταμένη σχέση μεταξύ Νεϊμάρ και Κιλιάν Μπαπέ. Είναι γνωστό ότι ο Γάλλος επιθετικός δεν ήταν διόλου ευχαριστημένος με την κατά καιρούς αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Βραζιλιάνου, ενώ οι δυο τους είχαν κοντραριστεί και για το ποιος θα εκτελεί τα πέναλτι στην Παρί Σεν-Ζερμέν.

Όσοι, πάντως, «βλέπουν» προβλήματα στη σχέση των Μπαπέ και Μέσι, τα αποδίδουν στα συμβόλαιά τους. Όλα ξεκίνησαν με την έλευση του Αργεντινού αστέρα στο Παρίσι, το καλοκαίρι του 2021. Υπέγραψε ένα τριετές συμβόλαιο, συνολικών καθαρών αποδοχών 110 εκατ. ευρώ -γινόταν πλέον ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν-Ζερμέν.

Αυτό άλλαξε με την ανανέωση που υπέγραψε ο Κιλιάν Μπαπέ, τον περασμένο Μάιο, όταν και πίεσε, έχοντας το διαπραγματευτικό χαρτί του δεδομένου ενδιαφέροντος της Ρεάλ Μαδρίτης. Μέχρι και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρενέβη στο σίριαλ της ανανέωσης, αναδεικνύοντάς το σε εθνικό θέμα: ότι έπρεπε να μείνει στην πατρίδα του ο νεαρός Γάλλος, που την ερχόμενη Τρίτη συμπληρώνει τα 24 χρόνια του. Τελικά, είπε το «ναι» στην πρόταση της Παρί και πλέον εισπράττει 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο, συν ένα πριμ «πίστης» 70-90 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο που παραμένει στο Παρίσι...

Δεν έχει ακόμα κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα και κάποτε θα αναρωτιόμαστε γιατί άργησε τόσο πολύ να την προσθέσει στο παλμαρέ του, όμως εδώ και καιρό είναι ο παίκτης-αναφορά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Βασιλική Παπαντωνοπούλου

efsyn.gr