Ισραήλ: Προς σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης ο Νετανιάχου

Anthony
Ισραήλ: Προς σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης ο Νετανιάχου

 Ο Νετανιάχου ανακοινώνει ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση παρά τις ημιτελείς συμφωνίες 

Παρά την ανακοίνωση του Νετανιάχου, οι συμφωνίες συνασπισμού με τους Degel HaTorah και Agudat Yisrael της UTJ δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο νέος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ για να ανακοινώσει ότι σχημάτισε με επιτυχία κυβέρνηση, σχεδόν 40 ημέρες αφότου ο πρόεδρος του Λικούντ έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Χέρτζογκ, παίρνοντας την προθεσμία στο παρά πέντε.

Ο Νετανιάχου είπε στον Χέρτζογκ ότι η νέα κυβέρνηση, η οποία θα αποτελείται από τις παρατάξεις Λικούντ, Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα (RZP), Shas, Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά (UTJ), Otzma Yehudit και Noam, θα εργαστεί για «όλους τους Ισραηλινούς πολίτες», σημειώνεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το Λικούντ.

Παρά την ανακοίνωση του Νετανιάχου, οι συμφωνίες συνασπισμού με τις Degel HaTorah και Agudat Yisrael της UTJ δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, προσθέτοντας σε ισραηλινά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία με τη Shas δεν είχε επίσης ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του RZP φάνηκε να επιβεβαιώνει την ανακοίνωση της κυβέρνησης αργά το βράδυ της Τετάρτης με ένα tweet, λίγα λεπτά πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ και μέλος του Λικούντ, Γιάριβ Λεβίν, αναμενόταν να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση στην ολομέλεια της Κνεσέτ, όταν αυτή συγκληθεί την επόμενη Δευτέρα, και στη συνέχεια να ορίσει συνεδρίαση εντός της εβδομάδας, στην οποία η κυβέρνηση - εφόσον σχηματιστεί - θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές, τη σύνθεση και την κατανομή των ρόλων της. Αυτή η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, και αν περάσει - η κυβέρνηση αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία.

Η πιο πρόσφατη ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του Νετανιάχου υποτίθεται ότι θα ήταν η Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, αλλά ο επερχόμενος συνασπισμός θα προσπαθήσει να ορκίσει την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές.

Σε εξέλιξη τα σχέδια για τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου

Η σύνθεση, οι κατευθυντήριες γραμμές και οι επίσημες συμφωνίες του συνασπισμού πρέπει να δημοσιευθούν μόνο 48 ώρες πριν από την τελική συζήτηση στην ολομέλεια. Ως εκ τούτου, παρά τις ανακοινώσεις του Νετανιάχου, το κοινό πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει άλλη μια εβδομάδα πριν δει τις τελικές συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νετανιάχου πιθανότατα θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι νόμοι που ο επερχόμενος συνασπισμός εργάζεται επί του παρόντος για να επισπεύσει μέσω της νομοθετικής διαδικασίας.

 source: https://www.ieidiseis.gr