Φοβούνται οι δικαστές;...

 
Αντα Ψαρρά

Εναν μήνα πριν, στη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τους Ελ. Τουλουπάκη και Δ. Παπαγγελόπουλο έγινε μεταξύ της προέδρου Βασ. Ηλιοπούλου και της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελ. Ράικου ένας –δυστυχώς– εξαιρετικά επίκαιρος διάλογος. Στις ερωτήσεις της προέδρου, γιατί εγκατέλειψε τη θητεία της παραιτούμενη λίγο πριν να λήξει, η Ελ. Ράικου απάντησε ότι έτσι αισθάνθηκε...

Πρόεδρος: Mα εδώ δεν μιλάμε για συναισθήματα, είμαστε δικαστικοί λειτουργοί.

Ράικου: Είχα στοχοποιηθεί, είχα διάφορα δημοσιεύματα εναντίον μου, είχε προηγηθεί η περίπτωση της κ. Τσατάνη και η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, έχω παιδιά, οικογένεια...


Πρόεδρος: H κ. Τσατάνη κατηγορήθηκε ότι «κουκούλωσε» την υπόθεση Βγενόπουλου, δεν είναι η ίδια περίπτωση με εσάς, μην τα μπερδεύουμε. Για τη στοχοποίηση και μόνο αφήσατε την υπόθεση; Εχουμε δικάσει σκληρές υποθέσεις με εγκληματικές οργανώσεις που κινδύνευε η ζωή μας και δεν κάναμε πίσω.

Ράικου: Ισως υπερβολικός φόβος. Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία.

Στο ίδιο θέμα του φόβου επανήλθε και η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ολγα Σμυρλή ρωτώντας τη μάρτυρα αν επιτρέπεται να λέει ο εισαγγελέας ότι φοβάται; «Αν εμείς φοβόμαστε, τι θα πει ο πολίτης; Δεν σας ρωτάω ως άτομο, αλλά ως λειτουργό με 30 χρόνια υπηρεσίας!» (Εφ.Συν. 21.10.2022)

Τελικά όμως φαίνεται ότι η επίκληση του φόβου ή και ο πραγματικός φόβος κάποιες φορές αποτελεί αφορμή για παραιτήσεις, αυτοεξαιρέσεις και αποχές δικαστών, ανακριτών και εισαγγελέων από «βαριές» υποθέσεις. Κι αν σε ό,τι αφορά τα σκάνδαλα σε βάρος του Δημοσίου είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός ο φόβος αυτός, στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος δυστυχώς είναι πραγματικός και σε ανθρώπινο επίπεδο δικαιολογημένος. Το είδαμε πρόσφατα με τις παραιτήσεις δικαστικών και ανακριτών στην υπόθεση του «NOOR ONE», το βλέπουμε σήμερα με την ξαφνική απόφαση αποχής του προέδρου του δικαστηρίου που δικάζει ένα σκέλος της υπόθεσης «greek mafia». Δεν γνωρίζουμε φυσικά την αιτία που ο πρόεδρος παραιτήθηκε, όμως ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα μια υπόθεση που έχει πίσω της δεκάδες δολοφονίες είναι ορατός.

efsyn.gr