Στη δημοσιότητα νέα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία Κένεντι -Τι δείχνουν για τον δολοφόνο


 Ο Λευκός Οίκος διέταξε τη δημοσιοποίηση μιας δόσης εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Περισσότεροι από 13.000 φάκελοι έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, με τον Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει ότι πάνω από το 97% των αρχείων είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό.

Ο JFK πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ντάλας του Τέξας, στις 22 Νοεμβρίου 1963.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1992 όριζε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει όλα τα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Τα έγγραφα και οι θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία Κένεντι

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της τελευταίας παρτίδας αρχείων. Ορισμένοι φάκελοι πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικοί μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για την προστασία από πιθανή «αναγνωρίσιμη βλάβη», είπε.

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι 515 έγγραφα θα παραμείνουν πλήρως μη δημοσιοποιημένα, ενώ άλλα 2.545 έγγραφα θα παρακρατηθούν εν μέρει.

Ο JFK δολοφονήθηκε από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ενεργούσε μόνος του. Ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε στο υπόγειο ενός αστυνομικού τμήματος στο Ντάλας δύο ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Οι θεωρίες συνωμοσίας στροβιλίστηκαν γύρω από το γεγονός ότι ο Όσβαλντ είχε ζήσει στο παρελθόν στη Σοβιετική Ένωση. Όμως την Πέμπτη, η CIA δήλωσε ότι η αμερικανική κατασκοπεία «δεν είχε ασχοληθεί ποτέ» με τον Όσβαλντ και δεν απέκρυψε πληροφορίες γι' αυτόν από τους αμερικανούς ερευνητές.

Οι ερευνητές της δολοφονίας ήλπιζαν ότι η τελευταία δημοσιοποίηση εγγράφων θα έριχνε περισσότερο φως στις δραστηριότητες του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, όπου συναντήθηκε με έναν αξιωματικό της σοβιετικής KGB τον Οκτώβριο του 1963.

Αλλά η CIA δήλωσε ότι όλες οι πληροφορίες που αφορούσαν το ταξίδι του είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για το θέμα αυτό στην έκδοση του 2022».

Το Ίδρυμα Mary Ferrell, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που μήνυσε την κυβέρνηση για να την αναγκάσει να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία, δήλωσε ότι η CIA έχει αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι του Όσβαλντ στο Μεξικό.

Το ίδρυμα ισχυρίζεται ότι ορισμένα αρχεία της CIA δεν υποβλήθηκαν ποτέ στις αρχές και ως εκ τούτου δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία έκδοση.

Ένα από τα έγγραφα που μόλις κυκλοφόρησαν δείχνει ότι ο πρόεδρος του Μεξικού βοήθησε τις ΗΠΑ να τοποθετήσουν κοριό στη σοβιετική πρεσβεία στο Μεξικό χωρίς να το γνωρίζουν άλλοι αξιωματούχοι της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση των τελευταίων εγγράφων θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τη μακρά έρευνα για τη δολοφονία.


Ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στην εκτελεστική του εντολή ότι «οι υπηρεσίες ανέλαβαν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια να επανεξετάσουν το πλήρες σύνολο των σχεδόν 16.000 αρχείων που είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί σε επεξεργασμένη μορφή και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 70% των αρχείων αυτών μπορούν τώρα να δημοσιοποιηθούν πλήρως».


Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά κράτησε άλλα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Ο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα άλλα 1.500 έγγραφα τον Οκτώβριο του 2021.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/dolofonia-kenenti-leykos-oikos-fakeloi-dimosiotita">Στη δημοσιότητα νέα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία Κένεντι -Τι δείχνουν για τον δολοφόνο - iefimerida.gr</a></p>