Σφίγγει ο κλοιός για τον πρωθυπουργό...

 
Ολο και περισσότερο με την πλάτη στον τοίχο φέρνουν το μέγαρο Μαξίμου οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις από την πρωθυπουργική γραμμή, με τελευταία αυτήν του Αντώνη Σαμαρά.

Ολο... και σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά και την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρεία Intellexa, το 2021, να πουλήσει το λογισμικό στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μαδαγασκάρη, όπως επιβεβαιώνεται από τη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου...

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε πως τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021 και είναι προφανές ότι ο τελευταίος δεν ενήργησε αυτοβούλως και οπωσδήποτε ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών, την ώρα που πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι οι άδειες αυτές δόθηκαν ερήμην του Νίκου Δένδια. Ως εκ τούτου τα βλέμματα έχουν πέσει πάνω στον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου, Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος είναι έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γεγονός που στριμώχνει ακόμα περισσότερο το ήδη ευρισκόμενο με την πλάτη στον τοίχο μέγαρο Μαξίμου.

Τον κ. Σμυρλή μάλιστα έδειξε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος (μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη) δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία άδεια εξαγωγής λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης» και στην επισήμανση πως υπάρχει υπογραφή του γενικού γραμματέα ανέφερε ότι «η άδεια εξαγωγής είναι μια υπηρεσιακή υπόθεση. Αρα λοιπόν γίνεται μια αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως ο ίδιος ενημερώνεται μόνο αν οι άδειες μπλοκάρονται, ενώ ανέφερε ότι «μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ζήτησα να γίνει μια ένορκη διοικητική εξέταση, μια έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσον τηρήθηκαν οι κανόνες που αφορούν την εξαγωγή των προϊόντων, οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί κανόνες», προσθέτοντας πως η έρευνα αυτή «γίνεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ, δεν διετάχθη χθες, διετάχθη πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοεμβρίου».

Αλλά, εκτός από την όλο και αυξανόμενη πίεση που προκαλούν στο μέγαρο Μαξίμου οι συνεχείς αποκαλύψεις, πονοκέφαλο του προκαλούν και οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τελευταία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του ομώνυμου Ιδρύματος την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Σαμαράς, μετά τη μακρά σιωπή του για το θέμα, μπορεί να μην τοποθετήθηκε με την ίδια ένταση και έκταση που είχε η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης τον περασμένο Αύγουστο (κατά την οποία απέρριψε συνολικά το αφήγημα Μητσοτάκη) και μπορεί -σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή- να διαχώρισε τις υποκλοπές σε «νόμιμες» και «παράνομες», όμως θέλησε να πάρει αποστάσεις από την πρωθυπουργική γραμμή στο ζήτημα, αναφέροντας ότι «δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο... Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή! Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις» και συνέχισε: «Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το “απόρρητο” είναι μια βολική δικαιολογία», αφήνοντας έτσι και σαφείς αιχμές κατά του Κυρ. Μητσοτάκη για την επίκληση του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο ο τελευταίος χρησιμοποιεί για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Μετά και την αποκάλυψη των New York Times ότι η κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρεία Intellexa να πουλήσει το λογισμικό Predator στο εξωτερικό, τα βλέμματα έχουν πέσει πάνω στον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Σμυρλή, ο οποίος είναι έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός από τη μια εμφανίζεται να μη θέλει να «χτυπήσει» τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά από την άλλη δεν θέλει και να τον πάρει ο τελευταίος μαζί του βουλιάζοντας στο σκάνδαλο και σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να πάρει τις αποστάσεις του και να αφήσει τις αιχμές του, παρότι θέλησε έπειτα να πει ότι η παράταξη της Ν.Δ. «οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη», και εν όψει εκλογών και ανεξαρτήτως, την ώρα βέβαια που οι εσωκομματικές διαφωνίες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών είναι εξαιρετικά οξυμμένες. Μία από αυτές τις διαφωνίες έχει εκφραστεί ασφαλώς από τον βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει πάρει πολύ καθαρή θέση κατά της χρήσης του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και ο οποίος χαρακτήρισε χθες (ρ/σ «Στο Κόκκινο») «πολύ σοβαρό θέμα» την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων μιλώντας για «θέμα που ακουμπά την υπόσταση της Ελλάδας» και τόνισε ότι «οι εισαγγελείς πρέπει να πάνε στους παρόχους» και πως «οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα στοιχεία», παρατηρώντας ότι «καθόμαστε στη Βουλή και περιμένουμε να πέσουν τα στοιχεία απ’ τον ουρανό» και σημειώνοντας πως «ψάχνουμε στοιχεία, αλλά αυτά είναι διαθέσιμα».

Την ίδια ώρα στο μέγαρο Μαξίμου καταλαβαίνουν ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να αλλάξουν την ατζέντα, αλλά οι προσπάθειές τους αυτές πέφτουν στο κενό. Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να ισχυρίζεται πως δεν ξέρει ποιοι έχουν το Predator, το οποίο ουδέποτε διαψεύσθηκε ότι λειτουργούσε στο ΚΕΤΥΑΚ με αποσπασμένους αστυνομικούς στην ΕΥΠ, αλλά την ίδια ώρα στενός συνεργάτης του στο υπουργείο Εξωτερικών να έχει υπογράψει άδεια για εξαγωγή του από την Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του 2021;». Και πρόσθεσε: «Για να τον διευκολύνουμε, του θυμίζουμε ότι ο κ. Δεμίρης είχε πει στην Εξεταστική Επιτροπή πως για να δώσει άδεια εξαγωγής το ΥΠΕΞ για τέτοια λογισμικά πρέπει να έχει την έγκριση της ΕΥΠ. Είχε λοιπόν την έγκριση της ΕΥΠ και από ποιον ο κ. Σμυρλής όταν παρείχε άδεια εξαγωγής για το Predator;».

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr