Τσίπρας για Μητσοτάκη: Θα τον ακολουθεί για πάντα...


 ... η εικόνα της αποχώρησης...

Την πρωτοφανή ενέργεια του πρωθυπουργού να αποχωρήσει από τη Βουλή, αποφασίζοντας μόνος του τη λήξη της συνεδρίασης και προσβάλλοντας το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό στηλίτευσε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο... Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τα όσα συνέβησαν, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και πρόκειται για μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να παίζει. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».

Είχε προηγηθεί ένα ανεπανάληπτο σφυροκόπημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να δραπετεύσει από τη σημερινή συνεδρίαση με ψέματα και κινδυνολογία. 


Εκείνο που... ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρωθυπουργό ήταν η επίμονη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα να δοθούν απαντήσεις για το εάν υπήρξε παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. 

«Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ; Θέλω να το διευκρινίσετε. Αυτό πείτε μου. “Δεν ξέρω” είναι η απάντησή σας; Σας δίνω το λόγο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέβηκε από το βήμα, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτησή του.  Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία αδιανόητη ενέργεια και αφού δεν έδωσε καμία απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε ατάκτως από την Ολομέλεια.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «θέλω να δηλώσω τη βαθύτατη ανησυχία μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσα και να αποχωρήσει από τη Βουλή. 

Δειλία και θράσος 

Νωρίτερα, κατά τη δευτερολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επανάλαβε την κατηγορία περί δειλίας και θράσους του «ένοχου» Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για πατριδοκαπηλία κι παραπλανητικές δηλώσεις για τον Δεκέμβρη του 2008.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο Κώστας Βαξεβάνης που προχώρησε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών σε βάρος του πρωθυπουργού, καθώς δεκάδες δημοσιεύματα διεθνών Μέσων έχουν κάνει με τη σειρά τους αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που καίνε το Μαξίμου.

Σημείωσε, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει μηνύσεις σε βάρος των δημοσιογράφων όχι επειδή «είστε υπεράνω αλλά επειδή φοβάστε τα στοιχεία και τρέμετε ότι μπορεί να αποκαλυφθούν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε επίσης στο ρεπορτάζ των New York Times για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στην πώληση του Predator στο εξωτερικό από την Intellexa.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «εξυπηρέτηση συμφερόντων» με τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  στον Ποινικό Κώδικα ότι αυτές τις εισηγήθηκε επιστημονική επιτροπή, ενώ τόνισε πως έσπευσε να τις ψηφίσει λίγο πριν τις εκλογές του 2019 γιατί γνώριζε τι θα συνέβαινε από την «τραπεζοκρατία» επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να κρύψει ως προς το έργο της ΕΥΠ επί των ημερών της, αφού όλα τα στοιχεία για τη χρονική περίοδο 2015-2019 υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς γίνεται να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για υποκλοπές πολιτικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επί 4μιση χρόνια που βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε προχωρήσει σε καμία καταγγελία. «Πώς γίνεται να μην είχατε καταλάβει τίποτα τότε κύριε Μητσοτάκη, αφού λέτε ότι παρακολουθούσαμε», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό και του υπενθύμισε ότι ενημερωνόταν διαρκώς για το έργο της ΕΥΠ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ αναρωτήθηκε πώς γίνεται η Νέα Δημοκρατία να μιλάει για παρακολουθήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παρόλα αυτά να μην έχει παραθέσει κανένα στοιχεία σχετικά με αυτές τις κατηγορίες στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής.

Εγκάλεσε σε αυτό το πλαίσιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει και ο ίδιος ότι όλα τα στοιχεία της ΕΥΠ την τελευταία τριετία είναι φανερά και προσβάσιμα. «Μπορείτε να πείτε το ίδιο κύριε Μητσοτάκη; Πάμε αύριο πρωί μαζί να ρωτήσουμε», προκάλεσε τον πρωθυπουργό. «Με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε, αφήστε τα γελάκια. Πάμε αύριο το πρωί», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας ρώτησε ξανά τον πρωθυπουργό αν μπορεί να διαβεβαιώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό πως δεν υπήρξε παρακολούθηση των αρχηγών του Στρατεύματος και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

«Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ; Θέλω να το διευκρινίσετε. Αυτό πείτε μου. “Δεν ξέρω” είναι η απάντησή σας; Σας δίνω το λόγο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέβηκε από το βήμα, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτησή του.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μία αδιανόητη ενέργεια και αφού δεν έδωσε καμία απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε ατάκτως από την Ολομέλεια.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για την πράξη αυτή του πρωθυπουργού και ξεκαθάρισε ότι αυτή η εικόνα θα τον ακολουθεί για πάντα.

«Θέλω να δηλώσω τη βαθύτατη ανησυχία μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει στο ερώτημα που του έθεσα και να αποχωρήσει από τη Βουλή. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και πρόκειται για μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να παίζει. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα» είπε κλείνοντας.