Συνεχίστηκε ο κατήφορος...


 Αντα Ψαρρά

Το 2022 ήταν σίγουρα μια χρονιά βαριά και ορισμένες φορές ασήκωτη και για τη Δικαιοσύνη. Δεν ήταν μόνο η σημαντική... αύξηση που καταγράφεται στα μεγάλης ποινικής βαρύτητας αδικήματα (δολοφονίες, γυναικοκτονίες, βιασμοί, οργανωμένο έγκλημα κ.λπ.) αλλά και η μεγάλη προσφορά του κινήματος metoo που φέρνει στο φως τα θύματα. Δεν ήταν μόνο η ατέλειωτη σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης μέσω νομοθετικών εφευρημάτων προκειμένου να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα δικαστικά δρώμενα.

Είναι και το εξευτελιστικό για τη Δικαιοσύνη, τους πολίτες και τη χώρα πολύμηνο τσίρκο που διαδραματίζεται μήνες τώρα με το επικίνδυνο κρυφτό που εξακολουθούν να παίζουν το Μαξίμου και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Ενα κρυφτό συγκάλυψης, παραβίασης του Συντάγματος και των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων, γελοιοποίησης της χώρας. Πολιτικοί, πολίτες, δημοσιογράφοι, αξιωματικοί και δικαστικοί παρακολουθούνται ως εθνικά επικίνδυνοι από το καθεστώς Μαξίμου-Predator-ΕΥΠ.

Η Δικαιοσύνη στέκει ακόμα αμήχανα εφόσον και το σύνθημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά τη σε βάθος διερεύνηση του ελληνικού Watergate. Ισως οι δικαστές φοβούνται κι αυτοί ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί, αν σκοντάψουν σε πολιτικά πρόσωπα, να βρεθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τα άλλα, η Δικαιοσύνη παραμένει και το 2022 –χάρη και στις επιπλέον νομοθετικές ακροβασίες του επιτελικού κράτους– ταξική και δυστυχώς πολύ ανισόβαρη στην απόδοση δικαίου. Χάρη στον υπουργό Δικαιοσύνης ακόμα και το 2022 στην ευρωπαϊκή χώρα μας όποιος φυλακισμένος δεν μπορεί να εξαγοράσει ποινή, ας πρόσεχε! Η κοινωφελής εργασία ουσιαστικά βρίσκεται ακόμα σε αναστολή. Οποιος μπορεί να πληρώνει δικηγόρο, μπορεί να ελπίζει. Οσοι καταφεύγουν στη νομική βοήθεια του κράτους, ας πρόσεχαν! Οι δικηγόροι της είναι τρία χρόνια και απλήρωτοι και δικαίως σήκωσαν ψηλά τα χέρια με αποτέλεσμα να αναβάλλονται σημαντικές δίκες. Είναι και πολλά τα λεφτά για τις απευθείας αναθέσεις και τον στρατό των μετακλητών, πού να φτάσουν;

Στο πλαίσιο του δόγματος «όσο πιο σκληρά τόσο πιο καλά» η κυβέρνηση ψήφισε για λογαριασμό της Δικαιοσύνης πως κάθε αδίκημα με πάνω από δύο δράστες θα τιμωρείται με τις επιβαρυντικές διατάξεις της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα χωρίς δυνατότητα αναστολής. Κι ενώ πληθαίνουν τα δικαστήρια που αγνοούν τις «εντολές», οι δικηγόροι απέχουν μήνες τώρα από παρόμοιες δίκες, οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, ενώ αδικήματα σε σοβαρές υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή.

Η Ελλάδα κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες κράτους δικαίου (και στον δείκτη απόδοσης και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης) και επιπλήττεται από θεσμικά όργανα και εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως για τα αίσχη των βίαιων επαναπροωθήσεων, των φυλακών, της ατιμώρητης αστυνομικής βίας και της φίμωσης του Τύπου. Παράλληλα είμαστε πρωταθλητές σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μάλιστα την ώρα που αποκαλύπτεται στο Βέλγιο το σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αξιωματούχων και ελέγχεται η ΜΚΟ που «βοηθούσε» το Κατάρ και τις όμορες χώρες, στην Ελλάδα φορτώνονται με κακουργήματα οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατο παράδειγμα, η εισαγγελέας και η ανακρίτρια Κω που, ξεπερνώντας κάθε όριο αυστηρότητας, σκληρότητας και αναλογικότητας επέβαλαν περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτή της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συμφωνώντας να απαγορευτεί η ενασχόλησή του με την οργάνωση της οποίας είναι βασικό μέλος για τριάντα ολόκληρα χρόνια, απαγορεύοντάς του στην πραγματικότητα κάθε δραστηριότητα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάδειξης των παραβιάσεών τους από τις ελληνικές αρχές.

Στο απυρόβλητο τα «λευκά κολάρα»
Η ατιμωρησία των εγκλημάτων του «λευκού κολάρου» διευρύνθηκε κι άλλο το 2022 με τη μέθοδο της τροπολογίας. Ετσι, εκτός από την ασυλία τραπεζών, φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θεσπίστηκε με την κατάργηση του αυτεπάγγελτου εισαγγελικού δικαιώματος να παρεμβαίνει, τώρα, με αφορμή ένα παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτη –η τύχη του οποίου αγνοείται– για επίορκους κρατικούς υπαλλήλους/εφοριακούς σε εφτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, η φωτογραφική τροπολογία αφαιρεί το δικαίωμα της Δικαιοσύνης να ασκήσει διώξεις αν δεν προηγηθεί αίτηση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας! Μάλλον φτωχή παραμένει εδώ η απόδοση δικαιοσύνης.

■ Αθώωση όλων για το μεγάλο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Σεπτέμβριο και λόγω παραγραφής. Υπάρχει ωστόσο ενδεχόμενο αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο.

■ Τίτλοι τέλους για το σκάνδαλο της Novartis στις 27 Μαΐου, οπότε και περατώθηκε στα γρήγορα η ανάκριση χωρίς τα παραποιημένα έγγραφα του FBI από τα οποία σβήστηκαν τα ονόματα πολιτικών και χωρίς τα νέα στοιχεία που εισέφερε ο Κ. Βαξεβάνης. Τελικά το βούλευμα εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου, δεν κατηγορήθηκαν δημοσιογράφοι, δεν υπήρξε σκευωρία, δεν υπήρξε συμμορία, ωστόσο παραπέμφθηκαν για άσχετα από την υπόθεση αδικήματα ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη. Στο μεταξύ, κρίθηκαν αθώοι όλοι οι πολιτικοί, ενώ για τα μάτια του κόσμου η κυβέρνηση κατέθεσε ετεροχρονισμένη αγωγή στη φαρμακευτική εταιρεία τον Ιούνιο.

■ Κακουργηματικές διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία σε 13 στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ-συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη ζητά με παραγγελία της η Οικονομική Εισαγγελία.

■ Ενοχή για τα πλημμελήματα και παραπομπή για τα κακουργήματα αποφασίστηκε για τα στελέχη που διαχειρίστηκαν το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία ακόμα και σήμερα διατηρεί στις θέσεις τους η Λίνα Μενδώνη. Η δίκη Βλαντή και Τσακοπιάκου για τα κακουργήματα προσδιορίστηκε για τις 14 Φεβρουαρίου 2023.

Μetoo καλεί Δικαιοσύνη

Με εντάσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, με εξευτελισμό των θυμάτων για πολλοστή φορά, με παράλληλες ολοήμερες τηλεδίκες στα κανάλια που διεκδικούν ρόλο «διάδικου» και με πολλές διαμαρτυρίες στο άκουσμα των αποφάσεων ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κομβικές δίκες του κινήματος metoo, που έδωσε το κουράγιο στα θύματα να μιλήσουν.

● Ο εκλεκτός του ΥΠΠΟ Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε στις 13 Ιουλίου για βιασμούς κατά συρροή δύο ανηλίκων χωρίς ελαφρυντικά σε 12 χρόνια κάθειρξη. Παρ’ όλα αυτά του χορηγήθηκε «με το καλημέρα» αναστολή με επακόλουθο τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτών και καλλιτεχνών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

● Ο προπονητής ιστιοπλοΐας της ανήλικης Αμαλίας κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ασέλγεια αλλά όχι για βιασμό, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή.

● Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η δίκη στο μικτό ορκωτό δικαστήριο με βασικό κατηγορούμενο τον αστυνομικό Δ. Μπουγιούκο που αρχικά κατηγορήθηκε ότι εξέδιδε και βίαζε 19χρονη και 25χρονη στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Κατηγορούμενα για συνέργεια ήταν άλλα 4 άτομα. Οταν η απόφαση ανακοινώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, στη δικαστική αίθουσα μπήκαν τα ΜΑΤ και επιτέθηκαν στους παρευρισκόμενους. Ο Δ. Μπουγιούκος κρίθηκε ένοχος για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, τελεσθείσα κατά συρροή αναφορικά με τη 19χρονη. Κρίθηκε αθώος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και αθώος για την περίπτωση της 25χρονης. Του δόθηκε όμως το ελαφρυντικό τής μετέπειτα καλής συμπεριφοράς οπότε και αφέθηκε ελεύθερος, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο Ντανιέλ που δεν είναι αστυνομικός και θα παραμείνει στη φυλακή.

● Η οδύσσεια της 12χρονης από τον Κολωνό, θύματος του Μίχου όπως και μελών του κυκλώματος μαστροπείας και «πελατών», συνεχίζεται με επώδυνες καταθέσεις του κοριτσιού. Εχουν ήδη συλληφθεί 10 άτομα, ενώ το εγκληματικό κουβάρι ακόμα ξετυλίγεται.

● Οδύσσεια και για την 21χρονη που τόλμησε να καταγγείλει τον βιασμό της από δύο αστυνομικούς στο Α.Τ. Ομονοίας. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι όλα έγιναν συναινετικά! Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και φυσικά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

Αγριες δολοφονίες στις δικαστικές αίθουσες

■ Σκληρός και αδέκαστος ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τους αμετανόητους δολοφόνους της Ελένης Τοπαλούδη, για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, αδίστακτο δολοφόνο της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς, για τον δολοφόνο σύντροφο της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου.

Κάποιοι άλλοι γονείς όμως, συμπτωματικά Ρομά, βλέπουν τους αστυνομικούς δράστες τής εν ψυχρώ δολοφονίας των παιδιών τους ελεύθερους με αναστολή από μια Δικαιοσύνη που εξάντλησε στις περιπτώσεις αυτές όλη την επιείκειά της. Ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης και ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ χωρίς δισταγμό, αλλά… οι αυτουργοί θα κάνουν χαρούμενες γιορτές με τις οικογένειές τους.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τον ελεύθερο μέχρι νεωτέρας αποφάσεως της Δικαιοσύνης, δολοφόνο αστυνομικό φρουρό Επ. Κορκονέα που πήρε κι αυτός ελαφρυντικό πρότερου σύννομου βίου, οπότε έσπασαν τα ισόβια! Ο ένστολος δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έμεινε τουλάχιστον 11 χρόνια φυλακή.

Αλλη μία ανατριχιαστική διάκριση της «τυφλής» Δικαιοσύνης έγινε στο φονικό λιντσάρισμα του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου. Η δίκη ξεκίνησε μετά τη μεγάλη καθυστέρηση να εκδοθεί βούλευμα, χωρίς να αλλάξει η κατηγορία, που παρέμεινε θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι δολοφονία. Ακούγοντας τις απολογίες των κατηγορουμένων, η μητέρα του Ζακ μίλησε για «τον θάνατο της ελπίδας για ανθρωπιά». Το λιντσάρισμα του ακτιβιστή συνεχίστηκε και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Τελικά καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια κάθειρξη ο μεσίτης Α. Χορταριάς και ο κοσμηματοπώλης Σπ. Δημόπουλος, ενώ κρίθηκαν αθώοι οι αστυνομικοί. Ο κοσμηματοπώλης τέθηκε –λόγω ηλικίας– σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ο μεσίτης πήρε αναστολή δύο μήνες μετά την καταδίκη του. Ασκήθηκε αναίρεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Πούλου για την τόσο βιαστική χορήγηση αναστολής, όμως η εκδίκασή της αναβλήθηκε λόγω κωλυμάτων της υπεράσπισης για τις 25 Ιανουαρίου 2023, λίγες μέρες δηλαδή αφού ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

● Δικαιώνοντας στοιχειωδώς έστω τον Χρήστο Χρονόπουλο, 15 χρόνια μετά τα άγρια βασανιστήρια που υπέστη από δύο αστυνομικούς μέσα στο Α.Τ. της Καλλιθέας που τον άφησαν διά βίου παράλυτο, το Εφετείο μετρίασε την αρχική ποινή λόγω ελαφρυντικών, αλλά καταδίκασε τελεσίδικα τους αστυνομικούς. Φυσικά κι εδώ δόθηκε αναστολή ποινής.

● Ο πατέρας του ακτιβιστή Βασίλη Μάγγου που δάρθηκε ανελέητα από ΜΑΤ στον Βόλο διαμαρτυρόμενος για την καύση σκουπιδιών δεν έχει βρει δικαίωση για το δικό του παιδί. Ο Βασίλης βασανίστηκε άγρια μέσα στο αστυνομικό τμήμα, στη συνέχεια τον πέταξαν έξω ημιλιπόθυμο και πέθανε έναν μήνα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Η δίκη θα ξεκινούσε στις 21 Οκτωβρίου αλλά η συνήγορος της οικογένειας ζήτησε αναβολή, διότι αναμένεται απόφαση από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας για τις δύο μηνύσεις που έχουν κατατεθεί. «Ενας γονιός που έχασε το παιδί του περιμένει δικαιοσύνη. Δεν μας επιτρέπεται να αποδείξουμε τη μεθόδευση στο να ρίξουν τους αστυνομικούς στα μαλακά, οι υπεύθυνοι αστυνομικοί είναι οκτώ και οι πράξεις τους είναι κακουργηματικές», δήλωσε ο πατέρας του Βασίλη.

Θύματα καταστολής
■ Αθωωτική απόφαση λόγω αμφιβολιών (!) εκδόθηκε για την οικογένεια Ινδαρέ, που δέχτηκε τις «φροντίδες» των αστυνομικών στο Κουκάκι.

■ Μία ημέρα πριν λήξει η δικαστική περιπέτεια της οικογένεια Καττή, που κι αυτή υπήρξε θύμα άγριας αστυνομικής καταστολής στα Σεπόλια, η πρόεδρος του δικαστηρίου παύθηκε από τα καθήκοντά της με απόφαση του Αρείου Πάγου, επειδή καθυστερούσε την έκδοση αποφάσεων, χωρίς να της επιτραπεί να ολοκληρώσει τουλάχιστον την υπόθεση που ήθελε μόνο μία δικάσιμο!

■ Τον Απρίλιο ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απαλλαγή του «Ινδιάνου» Α.Μ. για το σύνολο των κατηγοριών σε σχέση με τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης στις 9 Μαρτίου 2021, ενώ ο Α.Μ. έμεινε προφυλακισμένος επτά μήνες. Την απόφαση επικύρωσε και το δικαστικό συμβούλιο. Η εισαγγελική πρόταση επιβεβαίωσε το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. και ανέδειξε την προσφιλή τακτική της να φορτώνει με ευκολία κακουργήματα σε εξιλαστήρια θύματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Οι «ανεπιθύμητοι» εκτός Δικαίου
● Εκτός από τους Ρομά και τους μετανάστες/πρόσφυγες που προφυλακίζονται ακόμα και για μικροαδικήματα και καταδικάζονται κατά κανόνα πολύ αυστηρά, στους «ανεπιθύμητους» περιλαμβάνονται όλοι όσοι συμμερίζονται «αναρχικές ιδέες», οι συνήθεις ύποπτοι, οι «εξ ορισμού» χωρίς αναστολή και οι καταδικασμένοι με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Το 2022 εξακολούθησαν να παραβιάζονται ακόμα και νόμοι του επιτελικού κράτους, ενώ απορρίπτονται τα αιτήματα για τις άδειες, χρησιμοποιούνται οι μεταγωγές ως μέτρο εκδίκησης, αγνοούνται οι απεργίες πείνας που αποτελούν το μοναδικό μέσο για τη διεκδίκηση εφαρμογής του νόμου. Οι συλλήψεις στον σωρό οδηγούν συχνά σε προφυλάκιση, η αρχή εφαρμογής της ευνοϊκότερης διάταξης πετάγεται στα σκουπίδια, ενώ κατά περίεργο τρόπο στο θέμα αυτό η Δικαιοσύνη κατά κανόνα πιάνεται χέρι χέρι όχι μόνο με την εκτελεστική αλλά και με την ένστολη εξουσία.

● Ερώτημα θα παραμείνει, όπως φαίνεται, και για το 2023 το πώς και γιατί παραμένει στο στάδιο εκδίκασης μόνο των πλημμελημάτων η καραμπινάτη εγκληματική οργάνωση Greek Mafia, η δράση της οποίας καταγράφεται στο πόρισμα της ΕΥΠ το 2016. Η πολυμελής οργάνωση του υποκόσμου με μέλη ακόμα και ανώτερους αξιωματικούς (που ποτέ φυσικά δεν προφυλακίστηκαν) αποκόμιζε εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ο δημοσιογράφος Καραϊβάζ ήταν δυστυχώς ανάμεσα στους δεκάδες δολοφονημένους «για ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Εν αναμονή κι εδώ απόδοσης δικαιοσύνης και τιμωρίας των ενόχων την ώρα που οι εκτελέσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

● Για να μπούμε στο πνεύμα της αγάπης των Χριστουγέννων, θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο σύρθηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε ένας 60χρονος με μειωμένο καταλογισμό (όπως αναγνώρισε μάλιστα το δικαστήριο) γιατί έκλεψε κατεψυγμένες μπουγάτσες αξίας 15 ευρώ από σουπερμάρκετ! Θα πείτε ότι ο Φραγκούλης δολοφονήθηκε πισώπλατα από αστυνομικό για 20 ευρώ, οπότε ευχαριστημένοι να είμαστε...

Η Εφημερίδα των Συντακτών