Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός Μάρτιν παραιτήθηκε για να τον διαδεχτεί ο Λίο Βαράντκαρ


 Ο Λίο Βαράντκαρ εξελέγη πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για δεύτερη φορά σήμερα, παίρνοντας τη θέση του Μίχολ Μάρτιν στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας εναλλαγής που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων τους -κάποτε ορκισμένοι αντίπαλοι- με βάση μια συμφωνία συνασπισμού του 2020.

Ο Βαράντκαρ, πρώην πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2020, δεσμεύτηκε να επιταχύνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας πολυετούς στεγαστικής κρίσης που του κόστισε μια πλήρη δεύτερη θητεία στην εξουσία και έκανε την αριστερή πτέρυγα Σιν Φέιν αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2025.

«Έχουμε πολλά (προβλήματα) και μερικά από αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε τώρα, διαφορετικά θα προδώσουμε τη σημερινή γενιά και τη γενιά που θα μας ακολουθήσει», είπε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.

"Σκέφτομαι ιδιαίτερα τη στέγαση και πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αλλάξει η κατάσταση ως προς την αύξηση του αριθμού των αστέγων και τη μείωση της ιδιοκτησίας. Πρέπει να επιταχύνουμε το σχέδιό μας", πρόσθεσε.

Η συμφωνία συνασπισμού του 2020 - η οποία περιελάμβανε το μικρότερο Πράσινο Κόμμα - ένωσε για πρώτη φορά το Fianna Fail του Μάρτιν και το Fine Gael του Βαράντκαρ, τα οποία είναι τα κυρίαρχα κεντροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας και ηγούνται κάθε κυβέρνησης από την ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών Μάικλ Μαγκράθ θα ανταλλάξουν επίσης ρόλους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ ο Μάρτιν, ο οποίος θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται επίσης να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βαράντκαρ ανέφερε ότι θα κάνει πολύ λίγες άλλες αλλαγές όταν ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ