Κρύβει τις υποκλοπές...

 
 ...κάτω από το χαλί των εκλογών...

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επενδύει στην εκλογολογία επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα αλλά και να περιορίσει τις εσωκομματικές... διαφωνίες. Επίθεση στον Ν. Ανδρουλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα».
Στην εκλογολογία εξακολουθεί να επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του αφενός να αλλάξει την ατζέντα από το θέμα των υποκλοπών και αφετέρου να υποχρεώσει τις εσωκομματικές διαφωνίες, που μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου είναι πολύ οξυμένες, να μην εκφράζονται δημόσια, όπως επιβάλλει ο κομματικός πατριωτισμός εν όψει εκλογών. Η τακτική αυτή είναι βέβαια ορατή και στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου «γαλάζια» στελέχη παρατηρούν ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να θάψει ένα εξαιρετικά μεγάλο θέμα, όπως οι υποκλοπές, μέσα σε ένα άλλο, όπως οι εκλογές. Τακτική που αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο μετά τις γιορτές.

Το έκανε ακόμα και κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου πήγε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τη σύνοδο της Ε.Ε. με τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας μία μέρα πριν, αλλά μεταξύ των δύο συνόδων μίλησε και σε μέλη και στελέχη της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Βελγίου και της Γραμματείας Ελληνισμού της Διασποράς, όπου φρόντισε να ασχοληθεί με τις εκλογές.

Και τι είπε; Επανέλαβε μεν ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», αλλά θέλησε να επισημάνει πως «είναι βέβαιο πια ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία και στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε ως κόμμα να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, προφανώς και όλοι οι Ελληνες οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό έχουν να παίξουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο». Και ζήτησε από τα μέλη της Ν.Δ. «να υπάρχει μία κινητοποίηση συνολική, είτε ψηφίσετε εδώ –να έχετε την επιλογή, γι’ αυτό και πρέπει να γραφτείτε στην πλατφόρμα– είτε τελικά επιλέξετε να γυρίσετε στην πατρίδα. Και στις δυο εκλογές σάς χρειαζόμαστε κοντά μας και σας χρειαζόμαστε γιατί η Ν.Δ. χρειάζεται κάθε ψήφο –και την τελευταία ψήφο– για να μπορέσουμε να πετύχουμε και να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο», επαναλαμβάνοντας ότι «αυτοδύναμη Ν.Δ. δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική Ν.Δ.», λέγοντας ότι επιστρατεύει «με την καλή έννοια και στελέχη εκτός των παραδοσιακών τειχών της παράταξης». Κάτι που βέβαια προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Επιπλέον επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα» και λέγοντας ότι «ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ». Στην ίδια γραμμή χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επιτέθηκε τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «τα ιλαροτραγικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Τσίπρας, για την υπόθεση της κυρίας Καϊλή, ταυτίζονται απολύτως. [...] Νομίζω ότι είναι τέτοια η ταύτιση και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και η σύμπλευσή τους ευρύτερα που δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα».

Με το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ να έχει καταρρεύσει μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και με το χάσμα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο μετά και την υπόθεση Καϊλή, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σπρώξει τον Ν. Ανδρουλάκη προς τον Αλ. Τσίπρα, ελπίζοντας ότι έτσι θα προσελκύσει ψηφοφόρους του. Αλλά υπάρχουν φωνές μέσα στη Ν.Δ. που πιστεύουν ότι –πέρα από το πλήγμα που το «Qatargate» επιφέρει στο ΠΑΣΟΚ– η πρωταγωνιστική θέση της κ. Καϊλή στη φιλονεοδημοκρατική τάση του ΠΑΣΟΚ θα πλήξει αναπόφευκτα και τη Ν.Δ...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών