Αμηχανία...


Η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, αλλά και η έρευνα για εμπλοκή του πρώην Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο QatarGate, φέρνουν σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία. 

Και αυτό καθώς η κ.Σπυράκη είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και είχε... ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της στην Α Θεσσαλονίκης, η οποία όμως μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας. Ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος συζητούσε για συμμετοχή στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο στην Α Αθήνας, αν και ο ίδιος επιθυμούσε να είναι στο Επικρατείας της ΝΔ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αλλά και της Εύας Καϊλή, μετά από έρευνα της OLAF, η οποία κάνει λόγο για υποψία απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε., σχετικά με την διαχείρηση της κοινοβουλευτικής της αποζημίωσης και συγκεκριμένα για τις αμοιβές των βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η άρση της ασυλίας της γαλάζιας ευρωβουλευτή δεν αφορά βεβαίως το QatarGate, αλλά τη διαχείριση της αμοιβής και συγκεκριμένα του επιπλέον επιδόματος του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της. Και το άγχος της ΝΔ εξαρχής ήταν να τονίσει και να ξεκαθαρίσει πως η υπόθεση Σπυράκη δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο διαφοράς και χρηματισμού από το Κατάρ.

Με απόφαση του  Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα της κ.Σπυράκη, η οποία δεν θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση της. 

Αυτό, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν αλλάζει παρότι η ευρωβουλευτής χθες επέστρεψε 21.240 ευρώ στην Ευρωβουλή και απέστειλε εξώδικο στον πρώην συνεργάτη της. 

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ειδικότερα ότι η χθεσινή κίνηση της κ.Σπυράκη ήταν “σε απολύτως σωστή κατεύθυνση”, αλλά πρόσθεσε ότι: “Εμείς περιμένουμε να τελειώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η συγκεκριμένη περίπτωση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι νεότερο”. 

Εκδήλη ήταν πάντως η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την υπόθεση του κ.Αβραμόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι  η Κομισιόν έχει κινήσει εσωτερικές διαδικασίες για να επαληθεύσει αν οι δραστηριότητες του πρώην Επιτρόπου, στο πλαίσιο της ΜΚΟ Fight Impunity, που εμπλέκεται στο QatarGate, ήταν σύννομες με τους όρους που του είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος ο κ.Αβραμόπουλος έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή του στην ΜΚΟ του Παντσέρι ήταν “τιμητική”, παραδεχόμενος πάντως ότι λάμβανε 5.000 ευρώ το μήνα. 

Ο κ. Οικονόμου ειδικότερα ερωτηθείς για την υπόθεση Αβραμόπουλου, παρέμπεψε στις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρώην Επίτροπος, οι οποίες όπως επισήμανε “είναι απολύτως σαφείς και ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις της Επιτροπής”. Απέφυγε όμως να τον καλύψει ευθέως, ενώ δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο ένταξης του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, παραπέμποντας για την κατάρτιση τους στον πρωθυπουργό. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείται πάντως δεδομένο ότι μία υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ξανά με τη ΝΔ στις εκλογές του 2023 έχει εκ των πραγμάτων “καεί”.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr