Εύα Καϊλή: Πληροφορίες ότι μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή...

 
Aρνείται να παραιτηθεί...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Saint-Gilles αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργούνται στην... περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Οι πληροφορίες όπως αναφέρει η ΕΡΤ δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένες, αλλά προκύπτουν από το ρεπορτάζ στις Βρυξέλλες.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή απόφαση του δικαστή, εάν δηλαδή θα την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια έχει δικηγόρο ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και θεωρείται από τους κορυφαίους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση. Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση θεωρείται από τους πλέον ακέραιους σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων. Ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο Αντρέ Ριζόπουλος.

Παράλληλα υπάρχει μια πληροφορία που αναφέρει ότι μέσω του δικηγόρου της, τής ζήτησαν να παραιτηθεί από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κάτι που η ίδια και αρνήθηκε.

Όσον αφορά στο Στρασβούργο, η Διάσκεψη των Προέδρων επισήμως θα γίνει το πρωί της Τρίτης, αλλά στην αρχή της Ολομέλειας θα έχουμε τοποθέτηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων σε σχέση με την υπόθεση. Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε τη Δευτέρα, γιατί με βάση το καταστατικό πρέπει να είναι η ίδια η άμεσα ενδιαφερόμενη παρούσα, για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, κοινώς προκύπτει ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Εκτός από την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια, στις φυλακές έχει οδηγηθεί και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στενός συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή των Ευρωσοσιαλιστών Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει φυλακιστεί επίσης, ενώ θεωρείται και ιθύνων νους του σκανδάλου χρηματισμού. Στη φυλακή παραμένει κι ένας λομπίστας των Βρυξελλών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά.

"Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βεβαίως, τα νέα είναι ανησυχητικά, Πολύ πολύ ανησυχητικά. Πρόκειται για πολύ σοβαρές κατηγορίες", τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη βελγική Le Soir, ο Τζιόρτζι συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από το σπίτι όπου διέμενε με την Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια. Ακολούθησαν 16 προσαγωγές κι έρευνες σε σπίτια. Στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ στο σπίτι της Καϊλή εντοπίστηκαν 150.000 ευρώ μέσα σε τσάντες και βαλίτσες, καθώς και δώρα που προέρχονται από το Κατάρ, ενώ ο πατέρας της συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα με 600.000 ευρώ.

"Πολλοί Ευρωβουλευτές ανησυχούν για τις πολιτικές συνέπειες. Η Ε.Ε βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουγγαρία, κυρίως για θέματα διαφθοράς, δύσκολο να συνεχιστεί αυτή η διαμάχη ύστερα από ένα τέτοιο σκάνδαλο" εκτίμησε δημοσιογράφος του France 2.

Κι ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ απορρίπτει κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο κάνοντας λόγο για αβάσιμες κατηγορίες, Ιταλός ευρωβουλευτής αποκαλύπτει ότι το 2019 Καταριανοί είχαν προσεγγίσει και τον ίδιο. Όπως είπε ο Ντίνο Τζιαρούσο "το Κατάρ είχε στόχο το Κοινοβούλιο – όπως και κάποιοι από τους εκπροσώπους του, οπότε πιστεύω να προσέγγισαν πολλούς. Δεν νομίζω ότι προσέγγισαν μόνο την αντιπρόεδρο (Καϊλή) ή εμένα ή άλλους, νομίζω ότι προσέγγισαν σχεδόν όλους με στόχο να πείσουν τους Ευρωπαίους ότι (οι Καταριανοί) ήταν καλοί, ότι ήταν καλοί γείτονες".

Την ίδια ώρα, ο Ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα αρνείται ότι δέχθηκε χρήματα ή δώρα από το Κατάρ μετά τις έρευνες που διεξήχθησαν στο σπίτι του, παρουσία της προέδρου της Κοινοβουλίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για βουλευτή που εκλέγεται στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα, πάντως, οι έρευνες θα διευρυνθούν και σε άλλα πρόσωπα.