Λεηλασίες, χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις και 64 νεκροί...

0


 ...στη χιονοθύελλα του αιώνα...

ΒΙΝΤΕΟ

Στους 64 ανέρχονται οι νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα» που πλήττει το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και άλλες πολιτείες της Αμερικής. Την ίδια στιγμή τα καταστήματα ανοίγουν και πάλι σιγά-σιγά, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τους πολίτες με είδη πρώτης ανάγκης. Παρόλα αυτά, η χιονοθύελλα επιμένει, προκαλώντας χάος.

Στο Μπάφαλο το χιόνι έχει ξεπεράσει το 1,30 μέτρα, ενώ... έχει κοπεί το νερό σε Ατλάντα και Μισισίπι λόγω σπασμένων αγωγών, την ώρα που οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. «Εξακολουθεί να χιονίζει. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες», λέει ο μετεωρολόγος Μπομπ Όραβετς. Παράλληλα, το αμερικανικό NBC News μεταδίδει πως μέχρι τις 20:00 της Τρίτης (27.12.2022) είχαν ανακοινωθεί συνολικά 64 νεκροί, οι 28 εκ των οποίων μόνο στο Μπάφαλο. 

Μέσα σε όλα τα προβλήματα, υπάρχουν και επιτήδειοι που χρησιμοποίησαν μέχρι και έλκηθρα για να λεηλατήσουν καταστήματα και περιουσίες! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το BBC «οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο, με πολλούς να εκμεταλλεύονται με άδειους δρόμους, όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους».Ιδιοκτητης καταστήματος ανέφερε πως τού άρπαξαν πράγματα αξίας 50.000 ευρώ. «Πήραν τα πάντα. Από παιχνίδια και ηλεκτρονικά έως ηχεία», είπε συγκεκριμένα.

Στο Οχάιο, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία. Το δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την «αρκτική εισβολή» που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας των ΗΠΑ. Το Μπάφαλο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Νέας Υόρης, βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα». Η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ έκανε λόγο για «επική» κακοκαιρία, χωρίς προηγούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγω της κακοκαιρίας έχουν αναφερθεί στις κομητείες Ίρι και Νιαγάρα. Ορισμένα θύματα εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, άλλοι υπέστησαν έμφραγμα προσπαθώντας να φτυαρίσουν το χιόνι. Ανάμεσα στα θύματα και η Αντέλ Τέιλορ, το όχημα της οποίας παγιδεύτηκε στο χιόνι το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς επέστρεφε από τη δουλειά. Σύμφωνα με την Daily Mail, η κοπέλα έστειλε ένα βίντεο στην οικογένειά της, όταν πια είχε συνειδητοποιήσει ότι οι ελπίδες για τη διάσωση της εξανεμίζονται. Πέρασαν 18 ώρες πριν τη βρουν νεκρή.

Οι εικόνες από το κέντρο πολλών πληττόμενων πόλεων δείχνουν αυτοκίνητα στους δρόμους, σκεπασμένα από χιόνια. «Σας παρακαλώ, εκτός και αν είστε μέλος σωστικών συνεργείων, μην οδηγείτε. Οι συνθήκες είναι κακές», ήταν η έκκληση που απεύθυνε στους πολίτες ένας τοπικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Πόλονκαρζ. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ, ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι την αψήφησαν. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να μεταφέρουμε ανθρώπους σε γιατρούς και νοσοκομεία», δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Γκαρσία. 

«Οι δρόμοι αρχίζουν πλέον να γίνονται βατοί, επειδή κόπασε ο άνεμος», όπως είπε. Στο αποκορύφωμα της θύελλας τα σωστικά συνεργεία ήταν αδύνατον να φτάσουν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, για παράδειγμα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους ή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους.

Η κομητεία Ίρι προειδοποίησε τους κατοίκους ότι η εξουθένωση από το φτυάρισμα χιονιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στη μέση ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπου σημειώθηκαν διακοπές. Υπολογίζεται ότι περίπου 122.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα (έναντι 1,8 εκατ. το Σάββατο), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us. Πάνω από το 72% αυτών εντοπίζονται στο Όρεγκον και στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το FlightAware, μόνο μέχρι χθες είχαν ακυρωθεί περισσότερες από 2.800 πτήσεις ενώ καταγράφηκαν καθυστερήσεις σε άλλες 600 πτήσεις.

Πάνω από το 60% των πτήσεων της για σήμερα ακύρωσε η Southwest Airlines, η οποία αποτελεί και την εταιρεία με τις περισσότερες ακυρώσεις γενικά.

«Χιλιάδες πτήσεις σε όλη τη χώρα έχουν ακυρωθεί κατά τη διάρκεια των εορτών. Η διοίκησή μας εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα λογοδοτήσουν», έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας ευθύνες για τις απανωτές ακυρώσεις λόγω εορτών. Προηγούμενως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. H μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, πάντως, προέβλεψε σταδιακή υποχώρηση του φαινομένου από σήμερα...

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)