Ουκρανία: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση το 2023 – Συναγερμός στο Κίεβο

Anthony
Ουκρανία: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα μεγάλη επίθεση το 2023 – Συναγερμός στο Κίεβο

 Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας εκτιμά ότι η ρωσική πολεμική μηχανή προετοιμάζει μία νέα επίθεση στην Ουκρανία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. 

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια νέα μεγάλη επίθεση το νέο έτος, παρά μια σειρά ταπεινωτικών αποτυχιών στα πεδία των μαχών για τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, δήλωσε ότι ενώ η Ουκρανία είναι πλέον σε θέση να αμυνθεί με επιτυχία στις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας με στόχο βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού δικτύου, προκύπτουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζει μια νέα ευρεία επίθεση.

Τα σχόλια του Reznikov απηχούν παρόμοιες παρατηρήσεις που έγιναν στο Economist αυτή την εβδομάδα - μεταξύ άλλων από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Valerii Zaluzhnyi, και τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων, συνταγματάρχη Oleksandr Syrskii.

Οι ενημερώσεις φάνηκε να εντάσσονται σε μια ευρεία, συντονισμένη προσπάθεια να προειδοποιήσουν τους δυτικούς συμμάχους κατά του εφησυχασμού και να τονίσουν τη συνεχιζόμενη απειλή που συνιστά η Ρωσία για την Ουκρανία.

Ενώ ο Reznikov τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο, οι άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει ήδη από τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενος στη μερική κινητοποίηση της Ρωσίας με περίπου 300.000 στρατιώτες, ο Reznikov άφησε να εννοηθεί ότι ενώ οι μισοί -συχνά αφού έλαβαν ελάχιστη εκπαίδευση- χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων της Μόσχας μετά από μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, οι υπόλοιποι προετοιμάζονται πιο ενδελεχώς για μελλοντικές επιθέσεις.

«Το δεύτερο μέρος της κινητοποίησης, 150.000 περίπου, ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους σε διάφορα στρατόπεδα», δήλωσε ο Reznikov, μιλώντας για την κινητοποίηση της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

«Οι [στρατεύσιμοι] κάνουν τουλάχιστον τρεις μήνες για να προετοιμαστούν. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να ξεκινήσουν το επόμενο κύμα της επίθεσης πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όπως πέρυσι. Αυτό είναι το σχέδιό τους».

Οι προειδοποιήσεις έρχονται εν μέσω αποδείξεων για τις συνεχιζόμενες επιθυμίες του Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο και το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών προμήθειας πυραύλων από το Ιράν, και αναλύσεων από Ρώσους σχολιαστές που υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο δεν βλέπει τρόπο να υποχωρήσει από τη σύγκρουση.

Ο Reznikov δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους πολίτες της πέρα από την τρέχουσα μερική κινητοποίηση, περιγράφοντας την κύρια τακτική των Ρώσων διοικητών ως «κρεατομηχανή», σύμφωνα με την οποία ρίχνουν όσο το δυνατόν περισσότερα σώματα σε μια μάχη με την ελπίδα ότι θα συντρίψουν τη μικρότερη ουκρανική δύναμη.

Η Μόσχα ψάχνει λύσεις

«Το Κρεμλίνο προσπαθεί να βρει νέες λύσεις [για] το πώς θα πάρει τη νίκη», δήλωσε ο Reznikov. Στο Economist, ο στρατηγός Zaluzhnyi απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση, προεξοφλώντας ορισμένους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η κινητοποίηση του Πούτιν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένη.

«Η ρωσική κινητοποίηση έχει λειτουργήσει», δήλωσε ο Zaluzhnyi. «Είναι 100% προετοιμασμένοι». Πρόσθεσε ότι μια νέα μεγάλη ρωσική επίθεση θα μπορούσε να έρθει «τον Φεβρουάριο, στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο και στη χειρότερη στα τέλη Ιανουαρίου».
Σε μια άλλη ενημέρωση την Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Hanna Maliar προειδοποίησε επίσης να μην επιτραπεί ο εφησυχασμός μετά τις πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές οπισθοδρομήσεις.

Ουκρανία

«Εμείς και ο κόσμος δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, διότι ο απώτερος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να κατακτήσει όλη την Ουκρανία και στη συνέχεια μπορεί να προχωρήσει», δήλωσε η Maliar.

Η εκτίμηση ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζει μια νέα μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά της Ουκρανίας τους επόμενους μήνες έρχεται σε αντίθεση με τις ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών και τις πρόσφατες αναλύσεις που έδειξαν ότι ο ρυθμός του πολέμου - και οι ρωσικές προσπάθειες - θα επιβραδυνθούν μέσα στα βάθη του ουκρανικού χειμώνα.

Με τα ουκρανικά στρατεύματα να εκπαιδεύονται σε μια σειρά από δυτικές χώρες και με την άφιξη εκπαιδευμένων από το εξωτερικό στρατιωτών που έχουν σπαρθεί σε μονάδες σε όλη τη χώρα, ο Reznikov δήλωσε ότι η υβριδική τακτική της Ουκρανίας, τα καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα και ο κατάλογος των όπλων που ελπίζει να λάβει από τους συμμάχους, θα της επιτρέψουν να αντέξει νέες επιθέσεις.

«Αν ήταν κρεατομηχανή εναντίον κρεατομηχανής, θα χάναμε. Ήταν λάθος να μας αντιληφθούμε ως έναν μικρό σοβιετικό στρατό [που] θα πολεμήσει έναν μεγάλο σοβιετικό στρατό. Σίγουρα, ένας μεγάλος σοβιετικός στρατός θα κέρδιζε και ένας μικρός σοβιετικός στρατός θα έχανε, αλλά δεν είμαστε σοβιετικός στρατός».

Μιλώντας λίγες ώρες μετά από μια άλλη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο την Τετάρτη, όταν η αεράμυνα της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέρριψε και τα 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν, ο Reznikov δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία κερδίζει πλέον τη Ρωσία στον αέρα.

Η Ρωσία άρχισε να στοχεύει τακτικά τις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις το φθινόπωρο, αφού οι δυνάμεις της Μόσχας εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο και η γέφυρα της Κριμαίας δέχθηκε επίθεση.
Ο στόχος ήταν να αποδυναμωθεί η Ουκρανία για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας στο πεδίο της μάχης. Ωστόσο, από τότε, η Ουκρανία έχει δείξει αυξανόμενη ικανότητα στην κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυξημένη η ουκρανική αποτελεσματικότητα

Ο Reznikov δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας είχαν αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους από 50% στην αρχή του πολέμου σε 80% τον Δεκέμβριο. Έφερε επίσης το παράδειγμα του προηγούμενου μπαράζ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν η Ουκρανία κατέρριψε 60 από τους 70 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει επίσης απευθύνει έκκληση για νέα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αεράμυνας, ακόμη και όταν φαίνεται να έχει κλιμακώσει τη στόχευση βάσεων στη Ρωσία, μεταξύ άλλων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χτυπήματα που ο Reznikov αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ουκρανία χρησιμοποιούσε έναν συνδυασμό συστημάτων αεράμυνας που της έκαναν δώρο οι εταίροι της, συστήματα σοβιετικής εποχής και ανακατασκευασμένα κινητά πολυβόλα για την καταπολέμηση της απειλής, δήλωσε ο Reznikov. Την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία ισχυρά και αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας Patriot αμερικανικής κατασκευής, τα οποία η Ουκρανία ζητούσε εδώ και μήνες.

Ουκρανία, Patriot

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως ανησυχήσει ότι τα αμυντικά συστήματα Patriot μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν έως και 60 μίλια, θα προκαλούσαν κλιμάκωση από τη Ρωσία.

Κάθε νίκη φέρνει νέες προμήθειες

Η Ουκρανία έπρεπε να αποδεικνύει συνεχώς στους εταίρους της ότι αξίζει να επενδύσει στον στρατό της με νίκες στο πεδίο της μάχης. Ο Reznikov έδωσε το παράδειγμα του πώς η Ουκρανία βύθισε το πολεμικό πλοίο Moskva με ένα ουκρανικής κατασκευής σύστημα Neptune τον Απρίλιο και πώς κάθε νίκη οδήγησε σε περισσότερες προμήθειες.

«Όταν χρησιμοποιήσαμε μια ουκρανική εφεύρεση, το Neptune, και βυθίσαμε το πολεμικό πλοίο Moskva ... μετά από αυτό, παίρνουμε [αμερικανικά] Harpoons για να υπερασπιστούμε τη θαλάσσια γραμμή μας», είπε.
Η σειρά των νικών δημιούργησε κάτι που ξεπέρασε τη διπλωματική εμπιστοσύνη μεταξύ της Ουκρανίας και των εταίρων της, δήλωσε ο Reznikov.

«Είναι κάτι περισσότερο: γίνατε πιστοί μας και αρχίσατε να επενδύετε, όχι μόνο, θα έλεγα, όχι μόνο όπλα στην Ουκρανία, [αλλά] επειδή θέλετε να δείτε τη νέα Ουκρανία μετά από αυτή τη νίκη, όχι την παλιά σοβιετική Ουκρανία».
Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, από αρχάριους, μέχρι την εξειδίκευση όσων είναι ήδη έμπειροι στρατιώτες. Ο Reznikov ισχυρίζεται ότι η Ρωσία, εν τω μεταξύ, «χρησιμοποιεί μόνο σοβιετικά συστήματα και εκπαίδευση».

Τα σχόλια έγιναν ενώ συνεχίζονται οι μάχες στο νότιο και ανατολικό μέτωπο. Στα νότια, ρωσικοί βομβαρδισμοί την Πέμπτη σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Χερσώνα και την άφησαν χωρίς ρεύμα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, στους τελευταίους βομβαρδισμούς από τότε που το Κίεβο ανακατέλαβε την πόλη τον περασμένο μήνα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, Kyrylo Tymoshenko, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το κέντρο της πόλης.

 source: https://www.ieidiseis.gr